Mörka krafter intar köket

I lakritstrendens spår vill många använda ”det svarta guldet” som smaksättare. Men det gäller att välja rätt sorts lakrits och krydda med urskiljning. Risken är annars stor att den mörka njutningen övergår i en besk bismak.

Under strecket
Publicerad
Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Foto: KARIN GRIP
Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger.  Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger. Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Foto: KARIN GRIP
Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Foto: KARIN GRIP
Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Foto: KARIN GRIP
Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Foto: KARIN GRIP
SARA RINGSTRÖM
Foto: SARA RINGSTRÖM
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
PEPE NILSSON
Foto: PEPE NILSSON
PEPE NILSSON
Foto: PEPE NILSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
MATILDA LINBLAD
Foto: MATILDA LINBLAD
Annons
Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Foto: KARIN GRIP
Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger.  Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger. Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Foto: KARIN GRIP
Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Foto: KARIN GRIP
Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Foto: KARIN GRIP
Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Foto: KARIN GRIP
1/5
Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Lakritsstång: Den flytande lakritspastan läggs i formar, vattnet avdunstar och kvar blir hårda lakritsstänger. Lakritsmassan är rödbrun, men i kontakt med syre blir den svart. Ett halvt kilo lakritsrötter går åt till en stång.

Foto: KARIN GRIP
2/5
Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger.  Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Lakritspasta: Pastan utvinns genom att man kokar rötterna flera gånger. Lakritsessens: Flytande koncentrat som extraheras ur lakritsroten.

Foto: KARIN GRIP
3/5
Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Lakritsgranulat: Lakritsstången hackas i 3–5 mm tjocka bitar. Används inom industrin istället för pulver.

Foto: KARIN GRIP
4/5
Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Lakritspulver: Görs av pulveriserade lakritsstänger som blandas med 8 procent maltossocker för att det inte ska klumpa sig. Det finns även pulver som innehåller 100 procent lakrits.

Foto: KARIN GRIP
5/5
Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Salmiak: Lakrits smaksatt med ammoniumklorid, som ger en salt smak.

Foto: KARIN GRIP

ROT I ROPET

Det vilar en doft av lakrits över många kök. Smaken piffar upp allt från kladdkakor, kolor, marmelad till dressingar och glass. Men det är lätt att gå vilse i djungeln av rötter, stänger, essens, pasta och pulver. Den som till exempel smaksätter kladdkakan med lakritsessens riskerar att drabbas av en smakchock.

–Essens passar bra till olika sorters snaps, men om man ska göra kladdkaka eller pannacotta är det lakritspulver som gäller, säger Ulf Lilieblad, vd vid Stockholms Aeter & Essencefabrik.

Han har sett försäljningen av lakritspulver öka den senaste tiden, men den trögflytande lakritspastan säljer också bra. Många ringlar den över hallon, använder den för att dekorera tårtor eller låter den rinna ner i kolakoket istället för lägga i lakritsstänger.

–Det är lättare att hälla lite lakritspasta i kastrullen än att koka upp en hel stång. Den ger dessutom rätt svärta åt kolorna, säger Ulf Lilieblad.

Bland kunderna finns allt från ungdomar som ska göra lakritsglass till äldre damer som vill ha receptet på den jämtländske apotekarens klassiska lakritskola. Men bruket sprider sig och den senaste tiden har många velat veta vilken sorts lakrits som gör sig bäst i salladsdressingar.

Annons
Annons
SARA RINGSTRÖM
Foto: SARA RINGSTRÖM
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

– Lakritspasta passar bra till dressing, men man får se upp så att man inte tar för mycket. Smaken är intensiv och det är bäst att prova sig fram.

Konditorn, lakritsdrottningen och SvD-medarbetaren Elisabeth Johansson, som introducerade lakrits i de svenska köken, gläds åt det växande intresset. Hon gifter gärna ihop mint och lakrits. Men även hon höjer ett varningens finger: Lakrits kan inte kombineras med andra smaker hur som helst.

– Den som vill göra lakritschoklad kan använda mjölkchoklad eller en kaka med högst 64 procent. Om man väljer en mörkare variant blir det en rejäl krock i munnen eftersom båda smakerna är väldigt intensiva.

Elisabeth Johansson är också en av initiativtagarna till det nybildade Lakritssällskapet, ett forum för lakritsälskare. Tanken är att sprida kunskap om konsten att använda lakrits i köket, verka för ett bättre råvaruinnehåll och tydligt angivna procentsatser på lakritsgodis.

–Det kommer hela tiden nya produkter som smaksatts med lakrits och jag ser fram emot att följa den utvecklingen. Smaken är så härlig, jag hoppas att ännu fler ska upptäcka den.

Recept med lakrits

Foto: SARA RINGSTRÖM

Lakritskladdkaka

Vår familj gillar lakrits och vi testade att smaksätta en kladdkaka med lakrits och det blev toppen!
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER
Annons
Annons
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
PEPE NILSSON
Foto: PEPE NILSSON
PEPE NILSSON
Foto: PEPE NILSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
KATJA KRISTOFERSON
Foto: KATJA KRISTOFERSON
MATILDA LINBLAD
Foto: MATILDA LINBLAD

Lakrits- och hallonkaka

Servera som den är eller med lättvispad grädde eller en skopa vaniljglass och gärna extra hallon och en kvist mynta.
Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Lakritsglass

”Det här är verkligen en glass för lakritsälskaren, jag tycker den blir allra godast att göra på söt lakrits.”
Till receptet

Foto: PEPE NILSSON

Brylé med karamellkokta fikon

Till receptet

Foto: PEPE NILSSON

Lakritsmaränger

Receptet kommer från ”Lakrits Mint & Choklad” (Natur&Kultur) av Elisabeth Johansson.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Lakritspannacotta

Lakritspulver finns i krydd- och delikatessbutiker. Elisabeth Johansson garnerar med sockerflarn gjorda av glykos.
Till receptet

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Mardrömmar

Tillsätt svart färg och lakrits i drömmarna så blir de plötsligt farliga mardrömmar.
Till receptet.

Foto: MATILDA LINBLAD

Roliga isbitar med lakrits, blommor och färg

Skoja till det i glasen med lustiga isbitar. Barnen kan säkert komma på många ny smaksensationer.
Till receptet

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons