ÖdesmarkMörka hemligheter i norrländsk glesbygd

Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA. "Silvervägen" (2018) tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman.
Stina Jackson, född 1983, är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA. "Silvervägen" (2018) tilldelades Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman. Foto: Stefan Tell

Stina Jackson följer upp sin kritikerhyllade debut, kriminalromanen ”Silvervägen”. I ”Ödesmark” bjuder hon på högkvalitativ underhållning, skriven med en nyanserad och existentiellt finkalibrerad prosa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Även om den depraverade storstadsdjungeln av hävd har varit kriminalromanens spelplats par excellence, så har landsorten och övergivna hålor, gärna i dramatisk inramning, också utgjort en lockelse för genrens författare och läsare. Tänk avlägsna engelska hedar, sömniga och förfallna småstäder i amerikanska mellanvästern och södern. Eller norrländsk glesbygd. Det sistnämnda har alstrat mästerverk som Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten”, men också utmärkta romaner av bland andra Åsa Larsson (”Till offer åt Molok”) och Tove Alsterdal (”I tystnaden begravd”).

Stina Jackson debuterade häromåret med kritikerhyllade ”Silvervägen”, som utspelar sig i en fiktiv ort i Norrbotten. Det var en mörk och långsam historia om en pappas tröstlösa sökande efter den sedan länge försvunna dottern.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons