Annons

AsparnaMörk och oroande roman om förvildade barn

Hanna Nordenhök (född 1977) är författare och kritiker i Expressen. Hon har fått litterära priser och utmärkelser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet de Nio.
Hanna Nordenhök (född 1977) är författare och kritiker i Expressen. Hon har fått litterära priser och utmärkelser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet de Nio. Foto: Sara Moritz

Kring två historier om övergivna barn, båda med kopplingar till ett grymt ungdomshem på 1800-talet, flätar Hanna Nordenhök sin välskrivna men mörka berättelse om fattigdomens gissel.

Under strecket
Publicerad

Ofta tänker vi nog att kärlekens motsats är hat. Mer korrekt tror jag är att säga att kärlekens motsats är rädsla. Hatet är snarare en produkt av rädslan. Och insikten att vi är älskade driver ut all rädsla, och sålunda också hatet.

Detta tycks inte de två herrarna, prästen Kahl och den förment gode Baronen, i Hanna Nordenhöks nya roman ha förstått. När de på 1830-talet, visserligen i all välvilja, startar upp det som idag är Råby ungdomshem, på den tiden ett ”räddningshus för förvildade barn”, är det rädsla som de tror ska kunna rädda de intagna pojkarna. Fruktan, skriver den naive Kahl i ett av de fiktiva protokoll som Nordenhök inkorporerat i romanen, ger den intagne vingar ”och samma fruktan afhåller honom från att komma tillbaks!”.

Annons
Annons
Annons