Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Mörk framtid för afghanska kvinnor

KOLUMN

Hanifa Safi var chef för ministeriet för kvinnofrågor i Laghman-provinsen i östra Afghanistan. För drygt en vecka sedan lämnade hon och maken sitt hem, satte sig bilen och körde iväg. Efter bara några meter exploderade fordonet, under vilket en magnetisk bomb hade fästs. Både Hanifa Safi och hennes make dog, deras barn blev föräldralösa.

Safi var en känd förespråkare för kvinnors rättigheter i ett land där flickor kan giftas bort vid åtta års ålder, kvinnor blir mördade för vansinniga anledningar och saknar rättigheter som anses självklara i resten av världen. Dessutom lämnade hon sitt hem utan att täcka sitt hår.

Detta är skäl nog att bli mördad för i Afghanistan, och Safi var fullt medveten om vilka risker hon tog. Hon hade begärt att få hjälp med säkerheten, men trots löften fick hon inga livvakter. Avrättningen av Safi är inte det första politiska mordet i Afghanistan.

Annons
X

Den kvinnliga politikern Safia Amajan kämpade för att afghanska flickor skulle få gå i skolan och sköts av en taliban utanför sitt hem i Kandahar den 25 september 2006. Sitara Achakzai avrättades även hon av talibanerna i Kandahar den 12 april 2009. Likaså Malalai Kakar, provinschef för kvinnliga poliser, dödades av talibanerna den 28 september 2008. Det finns också ett antal kvinnliga hjälparbetare som avrättats för att de arbetat med kvinnors rättigheter.

Ändå fortsätter en stor grupp kvinnor att kämpa, många med stöd av sina män, väl medvetna om att de riskerar sina liv. Jag har haft förmånen att träffa flera av dem, och deras mod och fokus är imponerande. De är i sanning riktiga hjältinnor.

Den afghanska regimen låtsas stötta kvinnors rättigheter, och president Karzai har också fördömt mordet på Hanifa Safi. Men som Orzala Ashraf Nemat påpekar i
The Guardian så har ingen stor utredning gjorts för att finna den skyldiga, som när afghanska manliga politiker mördas. Det är en sådan regim – som sätter kvinnor på myndighetsposter, och sedan låter dem bli mördade – som Sverige betalar miljoner i bistånd till, bland annat för att stödja jämställdhetsarbetet.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Situationen kommer dock att bli betydligt värre om talibanerna lyckas ta makten när de utländska trupperna lämnar landet.

  En föraning om det som komma skall är den nyinspelad video från en by inte långt från huvudstaden Kabul. Det visar hur en taliban, framför ett hundratal jublande män, skjuter ihjäl en kvinna som var anklagad för äktenskapsbrott. “Det är Allahs order att hon ska avrättas”, säger en man i videon.

  Ändå jublar vänstern över att de utländska trupperna ska tas hem och vältrar sig i skadeglädje över USA:s misslyckade samhällsbygge i Afghanistan. Att kvinnor förtrycks och mördas av religiösa fascister verkar, som vanligt, vara sekundärt.

  Joh
  anne Hildebrandt är researchchef på Seccredo.
  johanne.hildebrandt@seccredo.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X