Mörk choklad bra för hjärtat

Mörk choklad är bra för hjärtat. En amerikansk forskargrupp har i den hittills största studien kommit fram till att några rutor 70-procentig choklad varje dag gör att blodkärlen lättare expanderar. Det i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt.

Under strecket
Publicerad
Annons

En annan positiv effekt är att mörk choklad hjälper till att sänka kolesterolhalten i blodet, visar forskarresultaten som publiceras i det senaste numret av den medicinska tidskriften Journal of American College of Nutrition.

Hemligheten är den höga halten flavoner, ett ämne som finns naturligt i blommor och växter. Det amerikanska forskarteam vid universitetet i Kalifornien som står bakom de nya chokladrönen gav 21 friska personer 46 gram choklad om dagen. I den grupp, elva personer, som fick flavonrik choklad kunde forskarna med en komplicerad mätmetod efter två veckor se en tydlig förändring – blodkärlen vidgade sig lättare.
– Det här är den mest omfattande kliniska studien som visar att blodkärlens funktion förbättras av att äta flavonrik mörk choklad dagligen under en längre tid, säger Mary Engler, professor i fysiologi vid UCSF:s sjuksköteskeskola.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons