Annons

Heidi von Born:Morgondagen är fortfarande dyster i Tokyo

Den unga japanska prosan, som blir allt yngre, har nästan helt släppt självmordstemat. Men fortfarande är det synnerligen illusionsfria och nihilistiska huvudpersoner som befolkar den prisbelönta, unga litteraturen.

Under strecket
Publicerad

Akutagawapriset, som har kallats Japans Goncourtpris, är uppkallat efter den store författaren Ryunosuke Akutagawa (1892–1927). Det delas ut två gånger om året och i likhet med Nordiska rådets litteraturpris är själva nomineringen oerhört viktig, inte minst för marknadsföringen av böckerna. Men i motsats till det nordiska priset kan Akutagawapriset tilldelas en debutant. Glädjande nog sker det allt oftare, vilket gör att priset inte sällan går till en mycket ung författare.

”En av de yngsta pristagarna någonsin” är också en reklamfras som använts flitigt de senaste åren. Författarinnan Hitomi Kanehara, född 1983 i Tokyo, fick priset 2004 för romanen ”Hebi ni piasu” (”Snakes and Earrings”, Plume Books, 2006). Hon har också tilldelats Barnes & Nobles Discover Great New Writers Award för kort­romanen, som är ett synnerligen uthålligt, metodiskt genomfört prov på ung japansk ­nihilism, modell Tokyo.

Annons
Annons
Annons