Annons

Morgan Stanley tycker att Sverige bör vänta med euron

”Sverige bör vänta med EMU tills euroländerna har klarat ut sina ekonomiska problem.” Det anser en chefsanalytiker på amerikanska Morgan Stanley.

Under strecket
TT
Publicerad

– Jag gör ingen ideologisk bedömning, men att nu gå med i EMU är irrationellt, säger Stephen Jen, chefsvalutaanalytiker på den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley. Han tycker det finns anledning att vänta tills eurozonens länder har fått bukt med stigande underskott i statsfinanserna och rett ut oklarheter kring stabilitetspakten. - Euroländernas förskräckliga ekonomi avspeglar de strukturella problemen, säger Jen.

På Morgan Stanley anser man att svenska kronan är för lågt värderad, med tanke på Sveriges stabila finanser. Banken anser att en euro bara borde kosta 8:50 kronor i stället för dagens 9:25 kronor. En anledning till rabatten på kronan är vissa på marknaden fortfarande tror på ett ja i folkomröstningen. Och de räknar med att knytkursen mot euron kommer att vara ”konkurrenskraftig” snarare än ”verklig”. Det vill säga att kronan kommer att låsas till en devalverad kurs.

Annons
Annons
Annons