Annons

”Morgan Johanssons magkänsla ska inte styra”

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Patrik Österberg/TT

Morgan Johansson vägrar utreda narkotikapolitiken och anser den svenska modellen överlägsen. Men problemet är alldeles för allvarligt för att ministerns förutfattade meningar ska få styra, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Riksdagens socialutskott har uppmanat regeringen att utvärdera den svenska narkotikapolitiken. Flera tunga instanser har krävt att en utvärdering även måste omfatta kriminaliseringen av eget bruk av narkotika, ett av de mest centrala inslagen i den svenska narkotikabekämpningen. Eget bruk kriminaliserades 1988 och varje år lagförs tiotusentals personer för att ha använt narkotika utanför sjukvården. Trots det har lagstiftningens effekter aldrig utvärderats.

I ett anförande vid en narkotikakonferens den 25 maj 2020 tog justitieminister Morgan Johansson upp denna fråga. Han upprepade regeringens ståndpunkt att den svenska narkotikapolitiken är framgångsrik och att kriminalisering av eget bruk är anledningen till att relativt få svenska ungdomar testar narkotika. Därför finns ingen anledning att ändra lagstiftningen, och således heller ingen anledning att utvärdera den. De som kräver utvärderingar och utredningar är i själva verket förtäckta drogliberaler som inte vågar tala ur skägget, sa Morgan Johansson.

Annons
Annons
Annons