Annons

”Morgan Johanssons inställning är ett hån”

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det föråldrade tomträttssystemet är i akut behov av modernisering. Medan tusentals bostadsrättsinnehavare hotas av kraftigt höjda månadsavgifter har frågan dragits i långbänk av politikerna, skriver Anders Lago och Anders Svensson, HSB.

Under strecket
Publicerad

”Så länge vi inte har något bättre system då får vi leva med det vi har.” Justitieminister Morgan Johansson gav, milt sagt, inte något intryck av att prioritera tomträttsfrågan i förra veckans interpellationsdebatt i riksdagen. Han konstaterade bara det vi redan vet, att frågan är komplex, och kom inte med några konkreta besked kring när nya förslag kan läggas fram.

Morgan Johanssons ljumma inställning är ett hån mot de boende i bostadsrätt vars privatekonomi påverkas påtagligt när tomträttsavgälderna höjs. För vissa bostadsrättsföreningar i våra storstadsregioner höjs avgälden med långt över 100 procent. Ett exempel är en förening i Stockholms stad, vars årliga avgäld inom några år höjs från drygt 800 000 till nära 2 miljoner. För en normal trea centralt eller i närförort i Stockholm kan det handla om 1 500 kronor i höjd månadsavgift. Det innebär att vissa bostadsrättsinnehavare behöver lägga ut nära 20 000 kronor extra per år.

Annons
Annons
Annons