Annons
X
Annons
X

Mordutredare vill ha dna-register

På morgonen för åtta år sedan mördades åttaårige Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson i Linköping. Om utredarna får tillgång till PKU-banken – med blodprover från 3,8 miljoner svenskar – skulle dubbelmorden sannolikt klaras upp, bedömer utredningsledaren Jan Staaf. Men inom kort stänger regeringen registret helt för polisen.

LÄS ÄVEN:
FBI bidrog i jakten på dubbelmördare

En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivmördas i Linköping 19 oktober. Mordplatsen dagen efter.
En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivmördas i Linköping 19 oktober. Mordplatsen dagen efter. Foto: LASSE HEJDENBERG

Det är tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 och åttaårige Mohammad Ammouri är på väg till skolan. Det är ännu inte helt ljust ute, vädret är mulet och ett lätt duggregn faller när pojken kommer gående längs Åsgatan i Linköping.

Klockan 07.50 korsas hans väg av en man i 20-årsåldern. Utan förvarning attackerar han åttaåringen och hugger honom flera gånger med en kniv. 56-åriga Anna-Lena Svensson ser attacken, försöker stoppa överfallet men blir även hon brutalt nedhuggen. Båda dör.

Bredvid Anna-Lena Svenssons kropp ligger mordvapnet, en så kallad butterfly-kniv, med mördarens blod på bladet. I jakten på gärningsmannen som idag pågått i exakt åtta år har tusentals personer fått lämna salivprov för att jämföras med gärningsmannens dna. Fortfarande ”topsas” i genomsnitt en person om dagen i utredningen.

Annons
X

Men hittills har det varit förgäves. Jan Staaf, som utreder dubbelmordet på Åsgatan, tillhör de som förespråkar ett nationellt dna-register där alla medborgare skulle ingå. Med ett sådant skulle morden troligen kunna klaras upp omedelbart. Istället går en dubbelmördare fortfarande fri.

–När det gäller så pass grova våldsbrott som detta, då skulle jag välkomna om man hade möjligheten att få information från en heltäckande dna-bank. Jag vet ju hur det drabbar människor så oerhört, både brottsoffren och deras anhöriga, säger Jan Staaf.

En ny biobankslag är under beredning på socialdepartementet. Den kommer att innebära ett permanent stopp för polisen att använda den så kallade PKU-biobanken i brottsutredningar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  PKU-banken har bara använts i polisutredningar vid ett fåtal tillfällen, det mest uppmärksammade fallet är mordet på utrikesminister Anna Lindh. Men nu ska det alltså bli helt stopp för detta. Jan Staaf är inte den enda som är kritisk. Bertil Salin, kommissarie på Länskriminalen i Stockholm och chef för den så kallade ”cold case”-gruppen, är av samma åsikt.

  –Jag tycker inte om det. Det är ju en möjlighet som försvinner, speciellt i de här kalla fallen, och jag vill ha alla möjligheter som står till buds, säger han.

  Här är det dock på sin plats att poängtera att man inte ska blanda ihop äpplen med päron: Det finns för närvarande inget heltäckande dna-register över alla svenska medborgare. PKU-biobanken innehåller blod från alla barn som fötts i Sverige efter 1974 men den är inget sökbart dna-register. För att hitta någon i biobanken krävs att man känner till födelsedatum och namnet på mamman till den person letar efter.

  Huvudargumentet som framförts för att PKU-banken inte ska få användas av polis är att det vore oärligt eftersom detta inte var meningen från början. Föräldrar som gett tillåtelse till att deras barns blod ska sparas har gjort det i tron att det aldrig ska kunna ha negativa konsekvenser för dem.

  Förutom det rent principiella i detta har det även framförts att det skadar förtroendet för sjukvården och forskningen. En sådan effekt kunde också märkas efter att det blev känt att polisen utnyttjat biobanken vid Anna Lindh-mordet.

  –Det blev ju ett jävla liv och en jävla massa folk som fanns i registret som plötsligt skulle kliva av. Så läkarna blev ju halvtokiga, säger den numera pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson.

  Han konstaterar att polisen sedan dess fått avslag på samtliga ansökningar om att få använda registret. Regeringen valde också tidigt väg i frågan. Genom ett tilläggsdirektiv till utredningen inför förslaget till en ny biobankslag lämnades inget utrymme för något annat än att polisen permanent ska stängas ute från PKU-biobanken.

  Eller som utredaren Margit Kärrström konstaterade i tidningen Riksdag och Departement:

  –Nu har jag fått besked om vad jag ska tycka, så jag har inget val.

  Även Leif GW Persson tycker dock att det är självklart att PKU-biobanken borde stå till polisens förfogande vid grova brott. Till skillnad från idén om ett heltäckande dna-register, vilket han är motståndare till trots att ett sådant i ett slag skulle lösa cirka 20 av de 100 mord som ”cold case”-gruppen arbetar med, innebär det enligt honom heller ingen integritetskränkning att använda PKU-biobanken.

  –Om det inte blir träff på den person man letar efter så kommer ju varken han eller någon han känner att få reda på det. Och det är väl så lite integritetskränkande som möjligt. Alternativet, att utsätta honom för tvångsmedel och plocka in honom och att det sen kanske visar sig vara fel, är ju integritetskränkande på en helt annan nivå.

  Dagen efter morden lade sörjande blommor och ljus på mordplatsen på Åsgatan i Linköping.

  Linköpingspolisens fantombild på gärningsmannen ovan. Nedan kniven han använde.

  På Karolinska universitetssjukhuset i Solna förvaras PKU- proverna.

  Bertil Salin, chef för ”cold case”-gruppen på länskriminalen i Stockholm, överst. Bilden nedan: Jan Staaf, förundersökningsledare hos polisen i Linköping, under polisens presskonferens om det olösta dubbelmordet 2004.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivmördas i Linköping 19 oktober. Mordplatsen dagen efter.

  Foto: LASSE HEJDENBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X