Annons

BeastMordmysteriet snäppet bättre än en tv-deckare

Foto: Folkets Bio

Tack vare skådespelarna höjs ”Beast” över tv-deckarens nivå. Men det är svårt att hålla upp intresset för en film som tyngs av en berättelse som blir alltför uppenbar.

Publicerad

Efter ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskapnyligen är det dags för nästa film från Kanalöarna. Från stämningsfyllt puttrande efterkrigstid på Guernsey till ett mer svårsmält drama på Jersey i nutid, där en seriemördare härjar i de natursköna omgivningarna. Huvudpersonen i ”Beast” heter Moll, en drygt 20-årig kvinna som varken kan förlika sig med sin reaktionärt borgerliga familj eller livet på ön.

Filmen börjar med att hon tillrättavisas av modern tillika kyrkans körledare, inför de andra unga kvinnorna i den sakralt stämda skaran. ”Jag kräver mer av dig, Moll! Vi tar det från början”, säger modern. Så inleds själva berättelsen, genom att huvudpersonen minns och stämmer upp i filmens voice-over. Sedan barndomen har Moll identifierat sig med de ständigt leende späckhuggarna – som nu tröttnat på att le. Hon vill frigöra sig.

Annons
Annons
Annons