”Mordkommandon från Moskva måste bemötas”

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Tass/TT

Sajten Bellingcat har nu bevisat att ryska FSB försökt döda politikern Naval­nyj. I Sverige har ryska agenter åtalats för mordförsök. Det är dags att reagera mot folk­rättens dödgrävare i Moskva, skriver Ove Bring och Henrik Salander.

Under strecket
Publicerad
Annons

Stormakterna har i ett par decennier visat bristande respekt för avtal om vapenförbud, rustningskontroll och nedrustning. Därför har delar av den internationella säkerhets­strukturen börjat vittra sönder. På senare år har situationen försämrats drastiskt genom att Putins Ryssland använt förbjudna kemiska och biologiska vapen mot oppositionella.

För 25–30 år sedan, efter Berlinmurens fall, rådde optimism på vapenområdet. INF-avtalet, som förbjöd utplacering av medeldistans­kärnvapen i Europa, hade slutits 1987. Ett globalt förbud mot kemiska vapen ingicks 1993. Men tecken på ett sämre förhandlingsklimat syntes redan vid millennieskiftet. President Clinton lyckades inte få totalförbudet mot kärnvapenprov genom senaten 1999. George W Bush sade upp USA:s deltagande i ABM-avtalet, som var tänkt att ömsesidigt avskräcka Ryssland och USA från kärnvapenanvändning.

Annons
Annons
Annons