Mordhotad ångrar maffiabok

Den italienska författaren Roberto Saviano, som skrivit boken Gomorra om Neapels maffia, flyr sitt hemland efter att en plan att mörda honom före jul ­avslöjats. Hans beslut ses som en motgång i kampen mot maffian.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 29-årige Saviano är en jagad man. Han har fruktat för sitt liv ända sedan han skrev Gomorra 2006 som sålt 1,2 miljoner exemplar i Italien, översatts till 42 språk och dessutom blivit ­Oscars-nominerad film. Boken är en skakande skildring av hur Camorra-maffian infiltrerar och kontrollerar ekonomin och vardagslivet i södra Italien, och har tentakler i allt från modeindustrin till sophantering.

I två år har Saviano levt under polisbeskydd och flyttat runt för att undvika maffians hämndlystna klor. Den senaste tiden har han bott inne i polishögkvarteret i Neapel. I takt med att boken och filmen blivit publiksuccéer har maffians ilska ökat – och nyligen uppdagades planen att mörda Saviano och hans fem livvakter före jul. Enligt en Camorra-avhoppare – ”pentito” – skulle Savianos bilkonvoj sprängas i luften på motor­vägen mellan Neapel och Rom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons