X
Annons
X
Recension

Morfin, Överkonstapel Studer Mordgåtor skapade på dårhus

Psykologisk blick. Missbrukets och utanför­skapets helvete får i "Morfin" en beskrivning från en som visste. Schweizaren Friedrich Glauser till­bringade en stor del av sitt korta liv på anstalter och fängelser. Hans fem böcker om den intuitive och ­genomskådande kommissarien Studer har blivit klassiker inom den tyskspråkiga deckarlitteraturen.

Schweiz utmärker sig inte direkt för sina omistliga författarskap. En Friedrich Dürrenmatt, en Max Frisch, en Robert Walser, kanske en Hermann Hesse (om man nu är generös och räknar honom som schweizare). Att Carl Spitteler tilldelades 1919 års Nobelpris, trots att ”han icke kunnat tillvinna sig lifligare sympatier inom Akademien”, förefaller mest som ett komiskt missöde.

En förklaring till alplandskapets brist på konstnärlig flora skulle möjligen kunna vara att man i det ordningssamma Schweiz av tradi­tion har låst in alla genier på dårhuset i Waldau. Här satt Robert Walser och flätade snören tillsammans med konstnären Adolf Wölfli och schackmästaren Hans Fahrni. Här satt också deckarförfattaren Friedrich Glauser, ett namn som i rättvisans namn bör läggas till den korta listan ovan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X