Annons
Recension

Ett mord i KongoMordgåtan som skakat Norge

LAGLÖST LAND Reportageboken om två norrmän som för tre år sedan fängslades i Kongo, anklagade för mord, ger inget besked i skuldfrågan. Men den ger en inblick i en dysfunktionell nation, skriver Sam Sundberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Två unga, skandinaviska män åker till Afrika på äventyr. Det börjar i övermod och slutar i ett primitivt fängelse, efter en rättegång som bara kan beskrivas som en travesti. Vi har haft vår inhemska version av det dramat, men i den norska versionen är huvudpersonerna inga idealistiska frilansjournalister. Tjostolv Moland och Joshua French ryktas ha haft planer på att råna en bank eller starta en privatarmé när de greps för tre år sedan i Kongo och dömdes till döden för mord och spioneri.

Efter att French och Molands chaufför skjutits på en nattlig resa öster om Kisangani flydde duon genom djungeln, men de fångades snart in och dömdes till döden. Fallet fick stor uppmärksamhet i svenska medier 2009 och i Norge var rapporteringen massiv i ett års tid, då nya detaljer successivt framkom.

Annons
Annons
Annons