Marlon James är född 1970 i Jamaica, han växte upp i en trygg medelklassförort utanför Kingston, men inte långt från gängvåldet i områden som Tivoli Gardens.
Marlon James är född 1970 i Jamaica, han växte upp i en trygg medelklassförort utanför Kingston, men inte långt från gängvåldet i områden som Tivoli Gardens. Foto: Matthew Hintz

Mordförsöket på Marley förändrade Jamaica

Drogade, tungt beväpnade unga pojkar stormade in i Bob Marleys hem på Hope Road precis före valet 1976. Attentatet, som hade såväl politiska som socioekonomiska förtecken, står i centrum i Marlon James Bookerpris-vinnare ”En kort krönika om sju mord”. SvD träffade den hyllade författaren i Brooklyn.

Publicerad

Våldet håller västra Kingston i ett järngrepp inför det jamaicanska valet 1976. De politiska partierna JLP och PNP dominerar olika områden i staden och till sin hjälp har de gängen som styr de fattiga områdena Copenhagen City och Eight Lanes. I bakgrunden finns CIA som oroar sig för att en valseger för socialisterna i PNP ska få landet att närma sig grannen Kuba. Många sätter sitt hopp till Sångaren, kan hans planerade fredskonsert minska spänningarna? Men bara dagar före spelningen utsätts världsstjärnan för ett mordförsök då en grupp män beväpnade till tänderna tar sig in hemmet och studion på Hope Road.

”Sångaren” kallas han genomgående i den jamaicanska författaren Marlon James ”En kort krönika om sju mord”, men hans riktiga namn är Bob Marley. Mordförsöket, som även i verkligheten skedde strax före valet 1976, står i centrum i romanen som 2015 belönades med det brittiska Bookerpriset och nu ges ut på svenska i Niclas Hvals översättning.