Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Jan Blomgren: Mordförsök ögonöppnare

På ett sjukhus i Birmingham kämpar Malala Yousafzai fortfarande för sitt liv. Det brutala mordförsöket på den 14-åriga flickan har fått stor internationell uppmärksamhet. För miljoner pakistanier blev övergreppet en ögonöppnare. Malala Yousafzais öde visar på priset för att ge talibanerna fritt spelrum och på regeringens svaghet.

Malala Yousafzai på bild.

Malala Yousafzai på bild. Foto: REUTERS/NAVESH CHITRAKAR

Malala Yousafzai sköts i förra veckan av en taliban som reagerat på hennes kamp för flickors rätt att gå i skola.

Talibanerna förknippas i första hand med kriget i Afghanistan, ett land där religiösa fanatiker etablerade sig politiskt under 1990-talet och snabbt fick ett stort inflytande över det redan så hårt krigsdrabbade landet. Talibanledaren Mohammed Mullah Omar blev landets statsöverhuvud 1996 och satt kvar till senhösten 2001 när USA som svar på terrorattackerna den 11 september förklarade krig mot talibanerna.

Talibanerna fördrevs snabbt från makten efter den massiva amerikanska krigsinsatsen och 10000-tals talibaner, inklusive Mullah Omar, tog sin tillflykt i grannlandet Pakistan. Där kunde de reorganisera sig och – med den pakistanska regeringens goda minne – på nytt bygga upp träningsläger och fortsätta sin propagandaverksamhet i hundratals religiösa skolor.

Annons
X

Men de nya fästena blev inte bara baser för attacker inne i Afghanistan. Talibanerna hittade i Pakistan en utmärkt jordmån för sin fundamentalistiska tolkning av islam som bland annat innehöll stränga föreskrifter för kvinnor. De fick inte lämna sina hem, inte arbeta och inte gå i skola. Det tog bara några år innan de började praktisera sin lära även i Pakistan.

LÄS MER: Mordförsök på flicka väcker avsky.

Regeringen agerade kraftlöst, men den då 13-åriga Malala Yousafzai väckte internationell beundran när hon för ett år sedan talade klartext i en intervju med brittiska BBC.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Situationen i Swatdalen var normal innan talibanerna kom hit och förstörde freden. De slaktade folk på torget i Mingora och dödade så många oskyldiga. Deras första mål var flickskolor, mer än 400 skolor och 50000 elever led under talibanerna. Vi är rädda för att de ska kasta syra i våra ansikten eller kidnappa oss, de är barbarer som kan göra vad som helst”, sade Malala Yousafzai.

  Nu ställer sig miljoner pakistanier frågan hur det kunde ske. Hur kunde talibanerna få tilllåtas attackera en oskyldig flicka och, i ett vidare perspektiv, hur kunde de få etablera sig i deras land?

  Sten Widmalm, forskare vid Uppsala universitet med Pakistan som specialitet, ger sin förklaring:

  –Pakistans regering är splittrad i frågan. Landets säkerhetstjänst byggde upp en allians med talibanerna under 1990-talet och det är en relation som fortfarande fungerar. Därför kan inte Pakistan effektivt bekämpa talibanerna, bara göra punktinsatser, säger Sten Widmalm och fortsätter.

  –Talibanerna försvarar sig med att de amerikanska drönarattackerna också dödar oskyldiga barn. Medan vi i väst ser det som ett krig mot terrorism ser talibanerna det som ett krig mot kolonisation, mot en makt som inte har i regionen att göra. Mordförsöket på Malala Yousafzai var ett sätt att skrämmas, att visa att de är beredda att göra vad som helst.

  Malala Yousafzai fördes i början av veckan till Storbritannien för fortsatt vård. Knapphändiga dagsaktuella läkarrapporter talar om att hennes tillstånd sakta förbättrats.

  Elever i Pakistan håller upp bilder av den skottskadade flickan Malala Yousufzai vid en manifestation i Karachi.

  LÄS MER: Skjuten flicka får brittisk vård.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna?

  quiz.svd.se

  Har du koll på politikermode?

  quiz.svd.se

  Politikernas grodor – vilka minns du?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Malala Yousafzai på bild.

  Foto: REUTERS/NAVESH CHITRAKAR Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X