Annons
Analys

Ola Wong:Mordet som splittrar den kinesiska partieliten

Den snabba rättegången mot den kinesiske kommunistledaren Bo Xilais hustru Gu Kailai är ett försök för partiet att sätta punkt för affären med hennes man. Ett tecken på hur skandalen splittrar kommunistpartiet är att inget ännu kommit fram om vad som ska hända den sparkade politbyråmedlemmen.

Under strecket
Publicerad

Den snabba rättegången mot den kinesiske kommunistledaren Bo Xilais hustru Gu Kailai är ett försök för partiet att sätta punkt för affären med hennes man.

Foto: (AP PHOTO/CHINA.ORG.CN

Gu Kailai anklagas för mord på den brittiska affärsmannen Neil Heywood. Denne tros ha blivit förgiftad på ett hotellrum i Chongqing i november.

Foto: AP PHOTO/CHINA.ORG

Det stora dramat i den bloddrypande affären kring Bo Xilai, 63 år, utspelas inte i Hefei – provinsstaden där en snabb rättegång mot hans fru Gu Kailai för mord på en brittisk affärsman hölls på torsdagen. Inte heller i Chongqing, staden Bo gjorde om till en mao-inspirerad privatdiktatur, eller ens i huvudstaden Peking där Bo planerat att han skulle ta plats i politbyråns ständiga utskott under höstens partikongress.

Nej, stormens öga är i badorten Beidaihe, där hela partiets ledarskikt nu samlats för att kohandla om vilka som ska styra Kina under kommande fem år.

Annons
Annons
Annons