Annons

Mordet på Caesar ekar av black metal

På Orionteatern repeteras ”Julius Caesar”,  en pjäs om maktkamp som kan tolkas som tidlös tragedi. Den svävande plattformen i John Engbergs scenografi är inspirerad av rapparen Kanye Wests inramning. Titelrollen spelas av Olle Jernberg.
På Orionteatern repeteras ”Julius Caesar”, en pjäs om maktkamp som kan tolkas som tidlös tragedi. Den svävande plattformen i John Engbergs scenografi är inspirerad av rapparen Kanye Wests inramning. Titelrollen spelas av Olle Jernberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kristofer Steen tolkar Shakespeare med mullrande ambient och mörkaste black metal när han iscensätter den sällan spelade ”Julius Caesar”. Så har också denne teaterdebuterande operaregissör ett förflutet som gitarrist i hardcorebandet Refused.

Publicerad

Nej, det är varken Romulus eller Remus som kommer till undsättning när konspiratörerna med Brutus och Cassius i spetsen flyr Rom efter att ha mördat Caesar. Hunden som rusar fram är en gatukorsning mellan sex storväxta raser vid namn Whisky, och ägaren Lola Zackow tillhör den kvinnliga skådespelartrojkan som repeterar under Orionteaterns höga, råa tak.

Regissören Kristofer Steen håller på att avsluta andra akten, och snart plockas lunchlådorna fram – långt bortom antikens vindruvor, oliver och fikon.

”Så fall då, Caesar!” Regissören Kristofer Steen låter sin musikaliska bakgrund i black metal prägla iscensättningen. Orionteaterns scenrum är förvandlat till en tempelsal av metall, speglar och rök.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons