Annons
X
Annons
X

Morddömd utbildas till läkare

Karolinska institutet har antagit en man dömd för mord till läkarutbildningen. Mannen informerade aldrig om sin bakgrund under de intervjuer som hölls vid antagningen och kan inte stängas av från utbildningen.

Mannen är i 30-årsåldern och dömdes i början av 2000-talet till elva års fängelse för mord och andra brott. Mordet betraktas som ett så kallat hatbrott, det vill säga motivet har varit att kränka en person, en folkgrupp eller någon annan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationalitet, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

När mannen frigavs villkorligt i februari 2007 sökte han till Karolinska institutets läkarutbildning. Han antogs tillsammans med cirka 130 andra och påbörjade sina studier i september i år.

Men den morddömde mannen som bytt namn efter domen berättade varken i sin levnadsberättelse eller under intervjuerna som är en del av antagningsprocessen att han precis avtjänat fängelse för mord. Först när terminen hade börjat blev detta känt för universitetsledningen, uppger KI för DN.

Annons
X

– I september fick jag två anonyma brev som berättade att han var dömd. Vi kontrollerade detta och det visade sig stämma, säger KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson till DN.

KI har kontaktat polisen och diskuterade säkerhetsaspekterna. Man har även övervägt möjligheten att stänga av studenten. Men varken domen i sig eller det faktum att mannen utelämnat viktiga delar i sin personbeskrivning anses utgöra tillräcklig grund.

– Vi kom fram till att han antagits på ett korrekt sätt och då har vi skyldighet att ge honom utbildning. Vi har ingen rätt att stänga av någon för att han eller hon suttit i fängelse, säger Harriet Wallberg-Henriksson till DN.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Wallberg-Henriksson skulle själv inte kunna tänka sig att låta sina barn vårdas av en person som dömts för mord.

  – Nej. Jag är ju läkare själv, det handlar om att man måste känna tillit, säger hon till tidningen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X