Annons
X
Annons
X

Morddömd frias av hovrätten

I tingsrätten fick mannen 12 års fängelse för ett mord på en mc-träff på High Chaparral i Småland, trots sitt nekande. Men hovrätten beslöt att helt fria mannen från anklagelserna kring dödsfallet. Det finns inte tillräckliga bevis för att mannen ska dömas för mord, enligt rätten.

Av TT
(uppdaterad)

Han är knuten till kniven som användes vid brottet, men ingen under rättegången kunde berätta att de sett knivhuggen delas ut och då anser hovrätten att det finns utrymme för att någon än den åtalade utdelat de dödande huggen.

Mannen frikänns från såväl mord och dråp. Tingsrättsdomen om ringa narkotikabrott står dock fast.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Straffet för det ringa narkotikabrottet är 30 dagsböter, men hovrätten anser att mannen har betalat det eftersom han suttit frihetsberövad så länge.

  Annons
  X

  Hovrätten noterar att flera uppgifter är mycket besvärande för den åtalade, men att det också finns osäkerhet. Och det är det avgörande.

  ”Det ska vara praktiskt taget uteslutet att det har gått till på något annat sätt än det som åklagaren har påstått”, konstaterar rätten i sin dom och pekar på oklarheter som till exempel hur lång tid som gått mellan knivhuggen och det ögonblick då den åtalade sågs med kniven i handen. Ingen har sett honom utdela något hugg, och det är heller inte bevisat att han använt våld så att någon annan kunnat utdela de dödande huggen.

  Den åtalade har vägrat att svara på åklagarens frågor under rättegången, och det är möjligt eftersom en åtalad inte ska behöva bidra till utredningen. Samtidigt kan det väcka misstankar mot den åtalade, men i det här fallet har de inte varit avgörande.

  Situationen kring bråket, som slutade med en mans död, var tumultartad med flera personer i närheten.

  Jönköping TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X