Annons

Mördarna rädda för Bockstensmannens hämnd

En modell av hur man tror att Bockstensmannen såg ut.
En modell av hur man tror att Bockstensmannen såg ut. Foto: Niklas Larsson/TT

På länsmuseet i Varberg ligger Bockstensmannen, sannolikt Sveriges mest berömda lik, som hittades i en närbelägen mosse 1936. Vet vi vem han var? Varför begravdes han i en mosse?

Under strecket
Publicerad

Det sensationella med Bockstensmannen är hur välbevarat liket – som stammar från mitten av 1300-talet – är. Mossen har skyddat kropp och klädedräkt osedvanligt väl. Omfattande rester av det anonyma likets skelett, hud, muskulatur, hjärna och hår (kopparfärgat på grund av påverkan från mossmiljön) finns att beskåda på museet. Vi har även hans kjortel, axeltäckande struthätta, mantel, hosor med remmar, läderskor, tygpåse, läderbälte, gehäng, etui samt två knivar med knivslidor i behåll.

En besynnerlighet, åtminstone vid en första anblick, är att Bockstensmannen tycks ha saknat underkläder. Förmodligen har han dock haft ett par brokar, ett mellanting mellan våra dagars shorts och kalsonger, men sådana plagg tillverkades av linne, ett organiskt material som lätt bryts ned i naturen. Den lintråd som med all säkerhet bundit samman kläderna saknas också.

Annons
Annons
Annons