Systrar bakom gallerMördande tydligt hur litet värde kvinnor har

Sara som vi får följa i ”Frihet bakom galler” och ”Systrar bakom galler”.
Sara som vi får följa i ”Frihet bakom galler” och ”Systrar bakom galler”. Foto: Folkets Bio

”Systrar bakom galler”, uppföljaren till ”Frihet bakom galler”, är en enastående film. Här försöker regissören Nima Sarvestani ta reda på hur det gått för kvinnorna som satt fängslade i Afghanistan. Aldrig tidigare har vi kommit så nära tillvaron i talibanland, skriver Jeanette Gentele.

Under strecket
Publicerad
Annons

I ”Frihet bakom galler” fick vi följa en grupp kvinnor i ett kvinnofängelse i Afghanistan anklagade för ”otukt”. Fängelset hade blivit en fristad för kvinnorna som på olika sätt försökt välja ett eget liv. Utanför murarna hotade misshandel och död i namn av den hederskultur som råder i landet. En av de kvinnor vi fick möta var Sara, som rymt från ett arrangerat bröllop tillsammans med den man hon älskade, Javid. Båda fick en treårsdom. Men väl ute i friheten svek Javid Sara och lämnade henne. Där slutade den filmen. Nu får vi se fortsättningen i ”Systrar bakom galler”.

Den börjar med att Sara inbjuds till premiären av ”Frihet bakom galler” i Sverige. Och ganska snart blir hon på det klara med att hon vill stanna och begär uppehållstillstånd. Sara har en ny man, Navid, som är kvar i Afghanistan. (Just denna omständighet skildras litet för hastigt.) Medan Sara väntar på uppehållstillstånd njuter hon av friheten i Sverige, släpper ut sitt långa hår, sträcker på kroppen i jeans och t-shirt, lär sig cykla, prövar smink. Hon går i skolan och hittar nya vänner medan hon bor hos filmaren och hans fru. Samtidigt börjar hon mer och mer tänka på de kvinnor som är kvar i fängelset. Vad hände med dem, särskilt den upproriska Najibeh?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons