Mördade Sankta Elin sin svärson?

I Skövde, Götene och andra platser i gamla Skaraborg är det lätt att hitta hänvisningar till områdets största helgon, Sankta Elin alias Sankta Helena. Vem var hon? Har hon existerat?

Under strecket
Publicerad
Sankta Elin.

Sankta Elin.

Foto: Harri Blomberg/Wikimedia commons
Annons

Elin, som i helgonlegenden också är känd som Helena, skall ha levt under första hälften av 1100-talet, det vill säga samtidigt som Västergötland var mitt uppe i byggandet av de många romanska stenkyrkor som ännu pryder landskapet. Hon var en förmögen änka som inte bara utövade makt och myndighet över den egna gården utan hade också stort inflytande i hela den omgivande bygden och donerade frikostigt medel till kyrkobygget i Skövde.

Att Elin sedermera dyrkades som helgon berodde dock inte på detta, åtminstone inte enligt den officiella kyrkliga versionen av hennes levnad. Legenden berättar att Elins svärson var en hustrumisshandlare som en dag påträffades dödad, ett offer för hustruns tjänares berättigade vrede. Misstankarna riktades mot svärmodern, som antogs ha legat bakom mordet i syfte att hjälpa sin dotter. För att undvika konsekvenserna lämnade Elin Sverige och for på pilgrimsfärd till Heliga landet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons