Annons

Brutalt kvinnomord skakar världen

Kvinnor demonstrerar i Istanbul den 19 juli i stöd för Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor, som konservativa turkiska röster uppfordrar regeringen att dra sig ur.
Kvinnor demonstrerar i Istanbul den 19 juli i stöd för Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor, som konservativa turkiska röster uppfordrar regeringen att dra sig ur. Foto: Omer Kuscu/AP

En feministisk kampanj med svartvita bilder i sociala medier har spridits runt om i världen. Vad få hade koll på är bakgrunden – ett brutalt mord på en 27-årig student i Turkiet som fick turkiska kvinnors bägare att rinna över.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har statistiken kring mord på kvinnor i Turkiet stadigt gått upp. 2020 väntas bli ett ännu dystrare år på grund av nedstängningar i samband med spridningen av covid-19.

Foto: Omer Kuscu/AP

Pinar Gültekins kvarlevor hittades i ett skogsområde utanför Muğla i västra Turkiet den 21 juli. Hon hade misshandlats och strypts av sin före detta pojkvän, som efter mordet tryckte ner 27-åringen i ett oljefat och tände eld på kroppen.

Våld mot kvinnor och så kallat hedersrelaterade mord blir uppenbarligen allt vanligare i Turkiet. Enligt statistik dödades förra året 474 turkiska kvinnor, merparten av dem av anhöriga – den högsta siffran på ett decennium.

Annons
Annons
Annons