Som ett surr mellan bröstenMörck berättar dråpligt om sitt liv på scen

Marianne Mörck blev folkkär efter rollen i tv-serien "Bonusfamiljen" men har en lång karriär bakom sig som skådespelare, regissör och sångerska.
Marianne Mörck blev folkkär efter rollen i tv-serien "Bonusfamiljen" men har en lång karriär bakom sig som skådespelare, regissör och sångerska. Foto: Robin Lorentz-Allard/TT

När Marianne Mörck berättar med egna ord framträder ett fängslande porträtt av en komplex och intensiv människa som lever helt för teatern.

Under strecket
Publicerad
Bokförlaget Forum
Foto: Bokförlaget Forum
Annons

Ett surr mellan brösten, det är Marianne Mörcks beskrivning av hur hennes kropp reagerar på en stark känsla: en oemotståndlig förälskelse, en fantastisk teaterupplevelse, den stillsamma lyckan i att få vara ensam och rå sig själv – ”ett plötsligt durackord från ingenstans”. Om det berättar hon i den nya boken med samma titel, skriven tillsammans med den erfarna intervjuaren Stina Jofs.

I förordet ställer Marianne Mörck frågan: ”Varför blev allt som det blev? Det vill jag veta, inte rabbla premiärer och kändisar.” Stina Jofs svarar ”Marianne, jag är journalist, inte psykolog.” Fast nog är Stina Jofs både journalist och psykolog. När Marianne Mörck får berätta med sina egna ord framträder ett fängslande porträtt av en komplex och intensiv människa med väl utvecklat ordningssinne.  Som lever helt för teatern. Det tillstånd som råder på en scen är så nära besatthet man kan komma, skriver hon: ”för mig blev det en livsnödvändighet … där fanns syret”. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons