Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Tove Carlén: Moralpaniken har nått spelvärlden

Under allhelgonahelgen var Kistamässan i Stockholm värd för andra året i rad av Gamex, Sveriges största konsumentspelsmässa.

Mässan uppmärksammades även utanför spelmedia, bland annat av SVT:s Aktuellt. Rapporteringen blev mycket kritiserad. Inslaget fokuserade på mässans stora krigsspel, Battlefield 3 och Modern warfare 3. Ett antal unga pojkar intervjuades med ledande frågor om våldsspel. En pojke uttryckte sig negativt och menade att våldsspel minskar hjärnaktiviteten.

Inslaget visade också bara pojkar som spelar krigsspel. Det hävdades även att Battlefield 3 redan har sålt i 40 miljoner exemplar, och Modern warfare 3 i 100 miljoner, trots att det vid tillfället inte ens var släppt.

Annons
X

Aktuellts rapportering genererade en mindre folkstorm på såväl spelsajter som bloggar och forum. Att Battlefield 3 och Modern warfare 3 har sålts i 40 respektive 100 miljoner exemplar är rena faktafel. Den hårdaste kritiken riktades däremot mot inslagets våldsvinkel: att mässan främst innehöll krigsspel, att bara minderåriga pojkar spelar och att krigsspelen är skadliga.

Jag besökte själv mässan och spelen som ställdes ut tog inte upp lika stor plats som Aktuellt påstod. Även om majoriteten av besökarna på mässan var män, fanns där många spelande tjejer liksom personer över 18 år.

Den enda som uttryckte sig negativt var en pojke med en högst subjektiv åsikt, någon som Aktuellt behandlade som en god faktagrund. Men det finns fortfarande ingen bra forskning som visar på en koppling mellan våldsspel och verkligt våld.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns alltså fog för kritiken mot Aktuelltredaktionen. Rapporteringen liknar Siewert Öholms debattprogram om hårdrock och actionfilmer på 80-talet. Det här är samma trötta videovåldsdebatt som dyker upp igen, men nu är det spel som är slagpåsen.

  Anders Sundkvist, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aktuellt, svarade sakligt på kritiken på forumet sweclockers.com och verkade ta den på allvar. Samtidigt ursäktade han inte hur inslaget vinklades, utan hänvisade till att småbarnsföräldrar, för vilka spel är en stor del av vardagen, är en viktig tittargrupp för Aktuellt.

  Jag kan förstå att föräldrar blir oroliga för att spel kan skada deras barn. Men det är faktiskt deras ansvar att känna till vad barnen spelar. Om man är orolig är kunskap det bästa vapnet – att lära sig vad spelet går ut på. Dessutom finns Pegi-märkningen (den europeiska spelcensuren) av en anledning. Står det 18 på spelets förpackning är det inte meningen att en 12-åring ska spela det. Moralpanik leder ingenstans, läs på istället.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X