Annons
X
Annons
X

Moraliskt moras under Wikileaks

(uppdaterad)

KOLUMN

Hur avslöjades bedrägeriet i Tonkinbukten? Watergate? Pentagonpapperna? Iran-Contras? Abu Ghraib? Av amerikanska whistleblowers och journalister, med stöd från viktiga delar av det politiska etablissemanget; de har sedan framlevt sina liv i frihet i hemlandet, ofta rikligt belönade för sina insatser. I USA tvättas byken sålunda, staten är i permanent försvarsställning.

Den bilden är inget för Wikileaks. I stället undervisar man malligt sina läsare om hur en demokrati borde fungera och beskriver USA i termer av skendemokrati.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jämfört med vad? Med tanke på de motkrafter den amerikanska utrikespolitiken möter – Nordkorea, Iran, talibaner, al-Qaida, Kina, Kuba, Venezuela, Hamas, Hizbollah – ger Wikileaks senaste läcka en djupt förvrängd bild av var vårt förtroende bör placeras i den globala kampen för demokrati.

  Annons
  X

  Medierna har inte förmått sätta Cablegate i ett rimligt sammanhang. Därmed underblåser Wikileaks det perversa likställande av USA med världens mordiska diktaturer. Argumentet lyder: USA är inte perfekt. Diktaturerna är inte perfekta. Alltså är de lika goda kålsupare.

  Den 12 november 1938 beordrade Josef Stalin verkställandet av 3167 dödsdomar. Det var en effektiv dag för Lillefar. Enligt historikern Vadim Erlikman dödades under Stalins tid vid makten nio miljoner medborgare genom avrättningar och tortyr – ett genomsnitt på 1300 om dagen.

  Låt mig följa upp dessa historiska fakta (siffrorna befinner sig ungefär i mitten av de beräkningar som gjorts) med ett färskt citat.

  Dan Josefsson,
  Aftonbladet Kultur, 8 dec 2010:


  1945 skickade sovjetstaten en vän av yttrandefrihet, Aleksandr Solzjenitsyn, till fångläger i Sibirien därför att denne bedrivit ’antisovjetisk propaganda’. De sovjetiska tjänstemännen kunde nog inte drömma om vilka medel en stat som USA 65 år senare skulle ha till sitt förfogande för att tysta obekväma röster. I ett förödande slag belägger USA Wikileaks med munkavle på Internet, samtidigt som man genom att ta organisationens pengar hindrar dess chefredaktör från att arbeta och leva ett fungerande liv oavsett var i världen han befinner sig.

  Wikileaks boss har fått nobben av företag som av goda skäl inte vill ha honom kvar som kund. Att rättvisan söker honom beror på att han är misstänkt för våldtäkt. När publiceringen av de olagligt läckta dokumenten ska prövas i domstol – så lär det bli – kommer Assange att leva ett bekvämt liv under rättegången. Den kommer att ske inför öppna dörrar med överklagansrätt. Avståndet går inte att mäta till Sovjetunionens summariska nackskott, våldtäkter och tortyr i mörka fängelsehålor, på grund av statsfientligt versmått i poesin och andra brott.

  Josefssons moraliska moras är det värsta exemplet på en pågående trend inom den antidemokratiska vänstern. Den får understöd av allsköns tanklösa figurer som hänger på Wikileakspartyt – fullt ös och skit i konsekvenserna.

  Det är en förnedrande charad. Mahmoud Ahmadinejad, Hu Jintao och Kim Jong Il skrattar så tårarna rinner. De ser vad den föreställer.

  Roland Poirier Martinsson är författare och filosof. Han leder Timbro Medieinstitut.
  rolandpm@gmail.com

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X