Merete Mazzarella:Moralfilosofins litterära vändning

Skönlitteratur används ofta som redskap för moralisk reflexion. En ny doktorsavhandling belyser bland andra filosoferna Martha Nussbaums och Iris Murdochs syn på litteraturens roll för moralfilosofin.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en intervju för en tid sedan polemiserade den italienske författaren Claudio Magris mot allt för tydliga pekpinnar i litteraturen: ”Mina föräldrar har till exempel aldrig sagt mig att jag inte får vara rasist. På samma vis har de heller aldrig sagt åt mig att jag inte får sitta på toaletten och äta. Bara genom det sätt de levde, älskade varandra, grälade, arbetade eller spelade kort ihop öppnade de för mig en värld i vilken det var otänkbart för mig att bli rasist eller ta spagettin med ut på toaletten. Det är på det sättet som också litteraturen kan fungera uppfostrande.”

Det här citatet kom jag osökt att tänka på när jag läste en färsk doktorsavhandling, A Literary Turn. Rethinking the Roles of Generalization and Theory in Anglo-American Moral Philosophy, av Nora Hämäläinen. Moralfilosofer har redan i flera decennier varit livligt intresserade av frågan vad skönlitteraturen kan tillföra filosofin.

Annons
Annons
Annons