Annons
X
Annons
X

Mora-Nisse har avlidit

Den legendariske längdskidåkaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson har avlidit, 94 år gammal.

(uppdaterad)
Mora-Nisse på bilder från 1943 och 1944.
Mora-Nisse på bilder från 1943 och 1944. Foto: SCANPIX

– Han avled i morse, bekräftar Vasaloppets sportchef Tommy Höglund för TT.

Mora-Nisse somnade in tyst och stilla klockan tio över tolv i natt i närvaro av de närmaste anhöriga, skriver Dalarnas Tidningar.

Nils, Mora-Nisse, Karlsson föddes den 25 juni 1917 i byn Östnor utanför Mora. Han är en av Sveriges genom tiderna bästa skidåkare. På meritlistan finns OS-guld, VM-brons och 37 SM-guld, varav 17 individuella. När Mora-Nisse vann tre SM-guld i Boden 1944 belönades han också med Svenska Dagbladets bragdmedalj. Han har vunnit Vasloppet nio gånger.

Annons
X

Mora-Nisse deltog i 275 tävlingar och endast i undantagsfall var han sämre än sjätte man, skriver Dalarnas Tidningar.

– Mora-Nisse var en av de absolut största svenska skidåkarna någonsin. Det är en av de riktigt stora OS-legendarerna som har gått bort, säger Ola Billger, sportchef på Svenska Dagbladet.

Det finns några svenska skidåkare som har vunnit fler OS-guld och VM-guld än Mora-Nisse gjorde. Men i det svenska idrottsminnet är han en av de 20 största stjärnorna under 1900-talet, menar Ola Billger.

– Det var så klart en annan tid när han vann alla sina Vasaloppssegrar, men jag tror inte att någon kommer kunna göra om det han gjorde. Och om jag inte minns helt fel så är han den som före Zlatan gjort den bäst säljande sportboken någonsin.

Thomas Wassberg är en annan legendar inom svensk skidåkning. Han träffade Mora-Nisse några gånger men lärde aldrig känna honom närmare.

– Han var en trevlig och bra karl, säger han till SvD.se.

Vad har han betytt för dig som skidåkare?

– Lite inspiration i början kanske men inte direkt något mer. Men han var ju en av de stora.

Vasaloppets vd Jonas Bauer berättar för
Expressen.se att Mora-Nisse engagerade sig i Vasaloppets utveckling långt upp i åldern och satt i målområdet och tog emot cyklisterna när första cykelvasan avgjordes.

Vid sidan av spåret drev Mora-Nisse en egen sportaffär, ”Mora-Nisses Sport”, som blev en välbesökt turistattraktion under flera år.

Förutom att Mora-Nisse var tävlingsledare för Vasaloppet under 17 år var han även ledamot i Svenska Skidförbundets längdkommitté och ledare för landets OS- och VM-åkare åren 1954-1966.

TT

Annons
Annons
X

Mora-Nisse på bilder från 1943 och 1944.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

Mora-Nisse Karlsson vid ett traditionsenligt besök i spåren under Vasaloppet 2007.

Foto: ULF PALM/SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X