Annons
Recension

MammutMoodysson kan bättre

GLOBALISERING. Det lilla livet i förhållande till det stora. I sin sjunde film fortsätter Lukas Moodysson utforskandet av vår tids dilemman men når känslomässigt inte ända fram, tycker Malena Janson.

Under strecket
Publicerad

Det är synd om människorna. Det är inte första gången Lukas Moodysson konstaterar att Indras dotter hade rätt men sällan har det framgått så tydligt som i hans internationella storfilmsdebut Mammut. Här rör sig människor till synes utan kontroll över sin tillvaro. Alla försöker, alla vill så innerligt, men ingen lyckas skapa det liv de tänkt sig. I sina innersta tankar är de lika varandra: De älskar, de längtar, de saknar. Till det yttre är dock kontrasterna slående, för att uttrycka det milt.

Leo och Ellen är ett ungt par som bor med sin sjuåriga dotter Jackie i en spatiös New York-våning med takterrass, eldrivna skjutdörrar och hiss ända upp i hallen. Han är före detta datorspelsnörd som numera äger en spelsajt som drar in enorma summor. Hon är kirurg på en akutmottagning där hon natt efter natt försöker rädda liv. Jackie är vetgirig och begåvad och alldeles särskilt ivrig att lära sig tagalog, nanny Glorias språk.

Annons
Annons
Annons