Annons
Foto: Staffan Löwstedt

Moodysson: Bäst jag inte gör några intervjuer

Lukas Moodyssons nya HBO-serie ”Gösta” är en komedi om psykisk ohälsa bland barn – och mycket annat. Redan före premiären hyllas den av kritiker, medan psykologer bestämt sig för att slakta den.

Uppdaterad
Publicerad

Gösta är sen till tåget. Han trampar febrilt på sin cykel men stannar tvärt när han ser en äldre dam stå och hålla i sig i ett trappräcke. Hennes tunga matkassar står på marken bredvid henne, hon andas häftigt, säger att det snurrar när hon släpper räcket. Gösta tittar på klockan, han tittar på kvinnan och sedan låser han fast cykeln och hjälper henne hem.

På andra sidan telefonlinjen bryter hans flickvän ihop för att han inte kommer som utlovat. Man förstår att han troligen inte kommer att hinna med morgontåget heller, för till råga på allt blev cykeln snodd också.

Vilhelm Blomgren (t v) som spelar Gösta är även aktuell i Ari Asters skräckfilm ”Midsommar”.

Bild 1 av 6

Mattias Silvell bär vid ett tillfälle en Einstürzende Neubauten-tröja som Moodysson tillverkade som 17-åring.

Foto: HBO Nordic Bild 2 av 6

Det blir bara en säsong av ”Gösta” tror Lukas Moodysson. ”Fast jag har alltid drömt att göra en sån där Muminfamilj som man kan fortsätta med i evighet.”

Foto: HBO Nordic Bild 3 av 6

Lukas Moodyson är gift med författaren och seriestecknaren Coco Moodyson, paret har tre barn – dottern Lily medverkar i två avsnitt av ”Gösta”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 6

Lukas Moodysson använder inte dator utan skriver på maskin och postar manus allt eftersom. ”Jag tror inte man skriver så bra på datorer.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 6

Amy Deasismont spelar Göstas flickvän, läkarstudenten Melissa. Hon använde tidigare artistnamnet Amy Diamond och har ett förflutet som sångerska och programledare.

Foto: HBO Nordic Bild 6 av 6