Annons

GöstaMoodyssons HBO-debut lyfts av svartvit ”dickpic”

De fyra första avsnitten av Gösta släpps på ett bräde – därefter släpps två avsnitt i veckan.
De fyra första avsnitten av Gösta släpps på ett bräde – därefter släpps två avsnitt i veckan. Foto: HBO Nordic

Lukas Moodyssons första tv-serie är en lovande komedi någonstans mellan lättbuskis och relationsdrama. Huvudpersonen Gösta är så mild och snäll att han blir en dörrmatta för dem han träffar. När ska han explodera?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gösta är en barnpsykolog, nyinflyttad från Stockholm till en håla någonstans i Smålands hjärta, där han jobbar på ortens BUP-mottagning och bor i en ödsligt belägen stuga med inredningsstil ”Tillsammans 2.0”, ungefär. Men Gösta är också en dörrmatta, en förbindlig tomte i proggmustasch som är så mild och förstående att han nästan utplånar sig själv i mötena med sina medmänniskor.

När en pundare försöker sno hans cykel slutar det med att Gösta skjutsar pundaren hem. När en klient är för gammal för BUP ger han henne sitt privatnummer och ett löfte om att alltid svara i mobilen. Och när Göstas mansbäbis till pappa flyttar in med sin ångest och sitt jätteego så låter Gösta honom både ta över den enda bekväma sängen och sabotera varje uns av samliv mellan Gösta och hans hyperneurotiska flickvän Melissa. Och just det, Gösta har flyktingen Hussein boende i sin lilla stuga också, en vuxen man vars enda bidrag till hushållet är att sova och besvara varje fråga med ett ”OK”.

Annons
Annons
Annons