Monument med historia

Om man besöker Raoul Wallenbergmonumentet i Budapest på Szilágyi Erzébet-allén ser man två stora stenblock med ett inristat splittrat mönster av en människa som kämpar mot en orm. Bredvid dem står en staty av Raoul Wallenberg. Den föreställer inte en ung man utan en åldrad Wallenberg klädd i slitna kläder. Utformningen var en politisk markering mot Sovjetunionen. Året var 1987. Ungern var fortfarande kommuniststyrt men hade börjat frigöra sig från den sovjetiska dominansen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hösten 1985 var jag tillfälligt chef för svenska ambassen i Budapest när jag blev ombedd att komma till amerikanska ambassaden för ett samtal. Jag fördes in i ambassadens speciella avlyssningsskyddade samtalsbur. Saken var fortfarande strikt hemlig. Ambassadör Nicolas M Salgo meddelade att han fört diskussioner med Budapests borgmästare och Wallenbergs familj om uppförande av ett Wallenbergmonument. Salgo tillhörde en judisk familj av ungersk härkomst och ämnade själv bekosta monumentet. Han ville få bekräftelse att svenska regeringen var med på noterna, vilket jag snart kunde meddela honom att den var.

Men varför detta hemlighetsmakeri? Wallenberg hade räddat tiotusentals ungerska judar från den nazistiska förintelsen. Detta var väl känt och mycket uppskattat i Ungern. Svaret ligger i förhistorien.

Annons
Annons
Annons