Annons
X
Annons
X

Monti väntas vända Italiens kris

Före detta EU-kommissionären Mario Monti har tillfrågats om han vill forma och leda en krisregering som ska få Italiens skrala ekonomi på fötter igen. Monti beskrivs som noggrann, korrekt och lugn av vännen Margot Wallström (S).

Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall.
Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall. Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS

Efter en heldag i möten med olika partier kunde till slut Italiens president Giorgio Napolitano tillfråga Mario Monti om han ville leda och bilda en krisregering.

Natten till söndagen hade italienarna firat Berlusconis avgång med flaggviftande och dansande på gatorna i centrala Rom, vilket liknades vid stämningen när Italien vann fotbolls-VM 2006.

Monti lovade ett journalistuppbåd att han skulle arbeta snabbt för att forma en ny regering. Han sa att han skulle ta sig an uppgiften med ”en stor ansvarskänsla för att tjäna landet” och att den finansiella situationen ska lösas och att vägen mot tillväxt ska återupptas.

Annons
X

– Italien ska vara ett inslag av styrka och inte av svaghet i den Europeiska unionen, som vi hjälpte till att grunda och som vi borde vara huvudpersoner i, sa han till reportrarna enligt BBC.

Mario Monti förväntas driva igenom tuffa sparkrav för att få ner Italiens statsskuld. Italiens tioåriga ränta nådde under förra veckan 7,5 procent, vilket är den högsta nivån Italien haft sedan man gick med i eurosamarbetet. När räntan passerar 7 procent anses situationen ohållbar eftersom räntekostnaden blir orimligt hög. Det var det som tidigare fick Portugal, Grekland och Irland att begära stöd ur EU:s räddningspaket.

Mario Monti huvuduppgift blir att driva igenom ett tufft besparingsprogram för att få ekonomin i balans till 2013 och kunna betala tillbaka på statsskulden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den före detta svenska EU-kommissionären Margot Wallström betraktar Mario Montu som sin vän, efter att ha arbetat med honom i kommissionen mellan 1999-2004.

  – Han är en fantastisk person. Vi blev riktigt goda kollegor och goda vänner. Rent allmänt kan jag säga att vi uppskattade hans lugn, goda omdöme och klokskap.

  Monti har beskrivits som en teknokrat. Wallström kan tycka att det finns fördelar med att ha en person i gruppen som inte är ”politiskt partisk”.

  – Man kallar honom teknokrat, det kan ju ha en trist bimening i och med att det kan låta som någon som inte är engagerad eller vet vad han vill. Men om han är en teknokrat så är han i så fall en av den bästa sorten, säger hon.

  Och att han skulle vara trist håller hon absolut inte med om. Margot Wallström berättar att hon och Mario Monti brukade sitta och föra anteckningar över hur många gånger brittiska kommissionären Neil Kinnock sa ”bloody” under sina anföranden.

  – Vi satt och gjorde små anteckningar om hur många gånger han svor. Han (Monti) har definitivt humor och medmänsklighet. Men framförallt är han en som är lugn och erfaren.

  Är han rätt person att leda Italien ur krisen?

  – Det vågar jag inte ens gissa. Det är en jättesvår och tung uppgift. Men jag tror att (det behövs) just en person med hans förmåga att behålla lugnet och försöka att göra det som är rätt och inte vara partisk, säger hon och tillägger att det inte finns så mycket annat att önska av den som ska leda Italien - utom möjligtvis att han vore en kvinna.

  I september godkände italienska parlamentet en tilläggsbudget som ska få landets ekonomi i balans till 2013. Det är en blandning av besparingsåtgärder och reformer för att höja tillväxten. Bland annat väntas offentliga löner att frysas till 2014, pensionsåldern för kvinnor höjas stegvis från 60 till 65 år, höja momsen med en procentenhet och införande en förmögenhetsskatt. Dessutom höjs bensinskatten och en speciell energiskatt införs, samtidigt som offentliga företag ska säljas ut.

  Det ska bli lättare att avskeda anställda och företag ska iscensätta stimulerande åtgärder för att anställa unga, i ett land där nästan var tredje ungdom är arbetslös.

  Hur lång tid den nya krisregeringen får på sig är oklart. Vissa partier har velat sätta en tidsgräns, 45 dagar har nämnts. Men det kan också bli så att Mario Monti får tiden fram till nästa planerade val på sig att driva igenom reformerna. Det valet är inte förrän 2013.

  En liknande krisregering ledd av experter på olika områden drev igenom flera åtgärder under 1995.

  Även om Mario Monti av marknaden verkar ses som rätt person har han ett digert uppdrag framför sig att få bukt på Italiens ekonomi – den tredje största i eurozonen – som enligt BBC bara haft en tillväxt på 0,75 procent per år.

  Förutom PDL och Demokratiska partiet har Monti stöd från en del mindre partier. Berlusconis tidigare samarbetsparti Lega Nord stödjer däremot inte en teknokratregering ledd av Mario Monti utan skulle hellre vilja se nyval. Representanter för Lega Nord har också uttryckt att de hellre sitter i opposition än stödjer teknokratregeringen.

  Samtidigt lurar Berlusconi i skuggorna. Under söndagen sa han att han var stolt över vad han åstadkommit genom åren och dessutom skickade han ett skriftligt meddelande till det konservativa partiet La Destra, där han antydde att han vill tillbaka till en regeringsposition genom att hälsa att ”jag delar ert driv och jag hoppas att vi får fortsätta tillsammans”.

  De närmsta dagarna förväntas Mario Monti utse sina ministrar, presentera ett förslag för räddningspaket för parlamentet och därefter vinna en förtroendeomröstning, något som enligt ABC News väntas ta några dagar.

  Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland, en av eurozonens ledande ekonomier, sade i ett tal inför kongrssen med kristdemokratiska CDU i Leipzig på söndagen att hon hoppades att helgens händelser innebär att förtroendet för Italien nu är återställt, vilket är avgörande för att ”lugnet ska återvända till eurozonen”.

  Berlusconis år vid makten svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall.

  Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X