Annons
X
Annons
X

”Monti”-regering kan vara klar på måndag

Efter en dramatisk vecka avgick till sist Italiens premiärminister Silvio Berlusconi på lördagen. Han lämnade makten sedan landets krispaket antagits. Nu står Italien inför omstart, och redan på morgonen kan landet ha en ny regering, ledd av Mario Monti.

– Jag hoppas att Monti är rätt person att fatta de svåra beslut som Italien står inför, säger Italiens tidigare premiärminister och påtänkte nye minister Giuliano Amato exklusivt till SvD i Milano.

Italienare firar utanför presidentpalatset sedan Silvio Berlusconi avgått.
Italienare firar utanför presidentpalatset sedan Silvio Berlusconi avgått. Foto: ANDREW MEDICHINI)/AP

MILANO

Stora och omtumlande nyheter avlöste varandra i Italien under lördagen. Under kvällen firade tusentals människor på gatorna i Rom med plakat som ”Bye Bye Berlusconi. Party?” sedan det stod klart att Il Cavaliere avgår. ”Italien är befriat från Silvio”, ”En historisk dag” och ”Nu börjar vi om” var andra slagord från upprymda italienare.

Men Berlusconi lär inte vara på festhumör just nu. Några timmar efter att landets sparplan röstats igenom i parlamentets underhus, gick Berlusconi upp till presidentpalatset och lämnade in sin avskedsansökan till president Giorgio Napolitano som omedelbart godkände den. Klockan tio på lördagskvällen fick Berlusconis 17-åriga politiska era ett abrupt slut.

Annons
X

– Det är inte klokt hur mycket som har hänt på bara fyra dagar. Såhär snabbt brukar politiska förändringar inte ske i Italien. Det är omvälvande men bra. Nu kan Italien äntligen få en nystart, säger juriststudenten Francesca Roncarolo till SvD.

Berlusconis avgång var väntad, sedan han i tisdags lovat att lämna sin post om reformpaketet gick igenom parlamentet. Många tvivlade dock på hans ord, visa av erfarenhet då den 75-årige premiärministern alltid tycks studsa tillbaka till makten. Men efter en katastrofal räntechock i onsdags, drev president Napolitano på planerna med en teknokratregering ledd av Mario Monti samt godkännande av sparpaketet. Nu är planen som ska rädda Italien från undergång godkänd och Berlusconi borta från den politiska piedestalen.

Många italienare reagerar med lättnad och försiktig optimism på Berlusconis sorti och en möjlig teknokratregering framtill ett nyval. På gatorna i Berlusconis starka fäste Milano har hans avgång varit väntad hela veckan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är skönt om Berlusconi försvinner. Vi behöver någon som verkligen kan styra landet, tänker på folkets intressen och kan förbättra vårt rykte. Mario Monti är rätt person. Han har varit i Bryssel och är kunnig och respekterad. Dessutom är han inte särskilt ”italiensk” vilket omvärlden säkert gillar, säger 23-åriga Federica Perinitti.

  Hon tycker att en teknokratregering bör vara på plats ”i minst två år” för att få ordning på Italien. Men samtidigt är hon orolig för att den önskade pånyttfödelsen av det pinade landet slutar med en ytlig ansiktslyftning och fortsatt politiskt käbbel. Kanske kommer nödvändiga reformer inte att genomföras, och Italien fortsätter sin kräftgång. Federica ser inte särskilt ljust på framtiden. I januari är hon klar med juridikstudierna, då åker hon till Cambridge för att göra en master.

  – Jag vill bli advokat. Men jag vill inte stanna i Italien, utan flytta utomlands och jobba med företagsjuridik. Italien känns inte tillräckligt dynamiskt, säger hon.

  I aulan på universitetet har hundratals studenter samlats för att lyssna på en person som varit med länge i italiensk politik och som är hett omtalad i dessa dagar: Italiens tidigare premiär- och inrikesminister Giuliano Amato. Amato är tänkbar minister i Montis regering. Aulan är följaktligen smockfull med hundratals studenter, stolarna räcker inte till och många sitter på golvet.

  – Jag gillar inte att Monti plockas in. Det är som en diktator skickas från Bryssel till Rom för att reda upp i röran. Det är inte heller bra för demokratin att vänta länge med nyval. Men samtidigt är dagens situation extrem. Om Italien rasar så följer EU efter, säger statsvetaren Carlo Rioldo som alltid röstat på Berlusconi.

  Och Giulio Amato, vad tror han om en Monti-regerings chanser att hjälpa Italien ur den avgrundsdjupa krisen? Han slår trött ut med händerna inför SvD:s fråga men rösten är på samma gång förhoppningsfull.

  – Jag hoppas att Monti är rätt person för att fatta de svåra beslut som Italien står inför. Vi har stora problem idag, och vi måste snabbt få till en trovärdig regering. Men det finns inte en enda enkel lösning på Italiens probem. Det är mycket som behöver göras, säger Giuliano Amato.

  Det är en radda med ambitiösa åtgärder som väntar för att rädda Italiens ur den ekonomiska krisen. I sparpaketet som EU kräver och som nu godkänts siktar man på att spara närmare 60 miljarder euro framtill 2014 med en mix av kostnadsnedskärningar och skattehöjningar. Bland åtgärderna finns momsökningar, frysning av löner inom offentlig sektor, höjning av pensionsåldern, tuffa åtgärder mot skatteflykt och en ny energiskatt. Italien hoppas att paketet i kombination med en ny teknokratregering kan lugna de spattiga marknaderna, som också kan stillas av att Berlusconi är borta från landets politiska scen.

  Men Martina Dal Molin som hastar fram i den dimmiga och kylslagna Milanokvällen är inte så säker.

  – Berlusconi har blivit Italiens skamfläck. Den som inte är emot Berlusconi i dagens Italien blir stenad rent symboliskt. Det är inte socialt accepterat att stötta honom längre. Men även när han försvinner finns ”berlusconismen” kvar och problemen lär fortsätta, tror hon.

  Berlusconis år vid makten svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Italienare firar utanför presidentpalatset sedan Silvio Berlusconi avgått.

  Foto: ANDREW MEDICHINI)/AP Bild 1 av 3

  Silvio Berlusconi lämnar presidentpalatset där han lämnat in sin avskedsansökan som omedelbart beviljades.

  Foto: AP Bild 2 av 3

  Silvio Bersluconi anländer till presidentpalatset för att lämna in sin avskedsansökan.

  Foto: AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X