Annons
X
Annons
X

Monti leder ny italiensk regering

Italiens president Giorgio Napolitano gav i kväll Mario Monti uppdraget att bilda en ny regering. I en kamp mot klockan ledde presidenten under dagen samtalen för att få en regering på plats till börsernas öppnande i morgon.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall.
Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall. Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS

Under kvällen kallade presidenten till sig den före detta EU-kommissionären Mario Monti för att ge honom mandat att bilda en ny regering. Den saklige och respekterade ekonomen Mario Monti, 68, ska leda en regering som förhoppningsvis förmår hindra att eurozonens tredje största ekonomi går i konkurs.

– Italien kan klara av skuldkrisen, sade Mario Monti i samband med att han gav ett mycket kort uttalande efter sitt möte med president Giorgio Napolitano.

Monti sade också att ”Italien ska vara starkt, inte svagt, i Europa”.

Annons
X

Men sedan hastade han i väg för att han behövde ”ta hand om de återstående reservationerna”, utan att utveckla närmare vad dessa ord innebar.

President Giorgio Napolitano höll därpå en kort presskonferens där han bland annat sade att en regering inte kan bildas på två timmar.

I ett tv-tal som sändes samtidigt som Mario Monti var inne hos presidenten förklarade Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi att han stödjer en ny ”teknokratregering”. Någon timme tidigare hade företrädare för hans parti Frihetens folk träffats och sagt att man var redo att stödja en ny regering ledd av Mario Monti.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har gjort klart att vi går med på att ge professor Monti mandatet, sade partisekreteraren Angelino Alfano efter mötet med president Giorgio Napolitano.

  Samtidigt fastslog Alfano att de villkor som gäller är helt och hållet beroende på hur den nya regeringen kommer att se ut och vilket program den kommer att presentera, rapporterar Reuters.

  Det positiva omdömet styrker Monti om han måste söka IMF-stöd. Hans omtalade tankeskärpa och känsla för diplomati lär också behövas för att motverka den rådande misstron mot Italien.

  Mario Monti är född i Varese i norra Italien 1943. Han är ekonom och före detta EU-kommissionär, från 1995 med ansvar för den inre marknaden och mellan 1999 och 2004 ansvarig för konkurrensfrågor. Han fick sin utbildning vid Bocconiuniversitetet i Milano och Yale i USA och undervisade senare bland annat vid universitetet i Turin. Den 9 november 2011 blev han utsedd till senator på livstid av presidenten. Han är gift sedan 40 år, har två barn och har det forntida Egypten som specialintresse.

  Berlusconis år vid makten svd.se

  Rom TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Mario Monti håller presskonferens på söndagskvällen efter att han utsetts att leda en ny regering efter Silvio Berlusconis fall.

  Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS Bild 1 av 3

  Mario Monti på söndagen.

  Foto: AP Bild 2 av 3

  Mario Monti.

  Foto: AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X