Annons
X
Annons
X

Monti: Italien i allvarligt nödläge

STOCKHOLM (Direkt) Italien står inför ”ett allvarligt nödläge” och ”stora utmaningar”. Landet måste övertyga marknaderna att de kan bekämpa krisen. Det sade Italiens nytillträdde premiärminister Mario Monti i ett hyllat anförande inför den italienska senaten på torsdagen.

Av Direkt, TT
Mario Monti, ny premiärminister i Italien efter Berlusconi.
Mario Monti, ny premiärminister i Italien efter Berlusconi. Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS

”Italiens skuld är 120 procent av BNP, ungefär samma som för 20 år sedan. Vi måste övertyga investerare att vi kan minska den”, sade han och tillade att den nya regeringen kommer att försöka göra det genom finansiell stränghet och åtgärder som syftar till att ge stöd till den ekonomiska tillväxten.

Hur Italien agerar de närmaste veckorna avgör eurons framtid, sade Italiens nye premiärminister Mario Monti fast i dag. Reformer är ett måste, enligt Monti.

Det behövs strukturreformer både på arbetsmarknaden och vad gäller pensionssystemet, slog Mario Monti fast i sitt tal inför en förtroendeomröstning i det italienska parlamentets överhus, senaten.

Annons
X

– Eurons framtid hänger bland annat på vad Italien kommer att göra de närmaste veckorna, sade han i talet, där han lovade att hans regering ska fullfölja utlovade åtstramningar, balansera budgeten och lägga grunden för italiensk tillväxt.

– Om vi misslyckas, om vi inte genomför nödvändiga reformer, kommer vi att hamna i ett mycket värre läge, tillade han.

Den förre EU-kommissionären varnade för följderna av en kollaps för valutaunionen, som han tror skulle innebära slutet på hela det europeiska projektet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Talet möttes av mycket applåder, som fick senatens talman att vid flera tillfällen uppmana senatorerna att lyssna i stället för att applådera.

  Förtroendeomröstningen i senaten väntas äga rum strax efter klockan åtta svensk tid och följs av samma procedur i underhuset i morgon.

  Hundratals studenter i Milano demonstrerade på torsdagen mot Italiens nyutnämnde premiärminister Mario Montis ”bankirregering”. Studenterna sköt fyrverkeripjäser mot polisen och kastade ägg mot det italienska bankförbundets byggnad. En journalist skadades i bråken.

  Monti talade samtidigt i telefon med Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, som uttryckte EU:s ”fulla förtroende” för Italiens möjligheter att klara av den nuvarande krisen.

  QUIZ
  Har du koll på skuldkrisens huvudpersoner?

  QUIZ
  Vad vet du om euron?

  ”Vill Europa lösa krisen eller inte?” blog.svd.se Koll på skuldkrisens huvudpersoner? quiz.svd.se

  DIREKT-TT

  Annons
  Annons
  X

  Mario Monti, ny premiärminister i Italien efter Berlusconi.

  Foto: STEFANO RELLANDINI /REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X