Annons
X
Annons
X

Monti: Euron hänger på Italien

Förtroendeomröstningen i den italienska senaten på torsdagskvällen gick den nye premiärministern Mario Montis väg.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)

Och hur Italien agerar de närmaste veckorna avgör eurons framtid, sade han tidigare i dag.

Det behövs strukturreformer både på arbetsmarknaden och vad gäller pensionssystemet, slog Mario Monti fast i ett tal tidigare på torsdagen, inför förtroendeomröstningen i det italienska parlamentets överhus.

– Eurons framtid hänger bland annat på vad Italien kommer att göra de närmaste veckorna, sade han i talet, där han lovade att hans regering ska fullfölja utlovade åtstramningar, balansera budgeten och lägga grunden för italiensk tillväxt.

Annons
X

– Om vi misslyckas, om vi inte genomför nödvändiga reformer, kommer vi att hamna i ett mycket värre läge, tillade han.

Den förre EU-kommissionären varnade för följderna av en kollaps för valutaunionen, som han tror skulle innebära slutet på hela det europeiska projektet.

Talet möttes av mycket applåder, som fick senatens talman att vid flera tillfällen uppmana senatorerna att lyssna i stället för att applådera.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mario Monti öppnade också budgetåtstramningar, utöver de som redan har godkänts.

  – Under de kommande veckorna kommer vi att utvärdera om det finns behov av ytterligare korrigerande åtgärder, sade han.

  I talet utlovade han även att på kort sikt genomföra alla budgetbeslut från i somras och de tilläggsåtgärder som sedan dess utlovats av den tidigare italienska regeringens i skriftliga löften till EU.

  – Ett slut för euron skulle slå sönder EU:s inre marknad, dess regelverk och institutioner, och ta oss tillbaka till samma punkt där vi befann oss på 1950-talet, sade Monti.

  Hundratals studenter i Milano demonstrerade i dag mot Montis ”bankirregering”. Studenterna sköt fyrverkeripjäser mot polisen och kastade ägg mot det italienska bankförbundets byggnad. En journalist skadades i bråken.

  Förtroendeomröstningen i parlamentets underhus ska ske under fredagen.

  Milano TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X