X
Annons
X

Monsunregnen slår hårt mot rohingyernas läger

Monsunregnen slår till med full kraft mot flyktinglägren i Bangladesh där hundratusentals rohingyer befinner sig. Nu hotar läget att snabbt förvärras.

– Vägar går sönder och marken kring latrinerna eroderar. Regnvatten och avföring rinner rätt in i lägren, säger Frederik Frisell på Sida.

Av TT

Skyfallen har just börjat och monsunperioden riskerar att försämra den redan utsatta situationen för de många människor från folkgruppen rohingya som är på flykt undan förföljelserna i Myanmar (Burma). Regnandet satte i gång på allvar i söndags. Det var då som Frederik Frisell, humanitär samordnare på Sida, anlände till det största flyktinglägret Kutupalong i kustområdet Cox's Bazar vid Bengaliska viken.

– Trots de stora hjälpinsatserna för att förbereda lägren inför regnsäsongen så har det snabbt blivit stora skador på vägar och på sluttningarna där husen är byggda, säger han till TT.

Regnen förvandlar trappor till små vattenfall som rinner ner för sluttningen. Den lösa jorden gör att de vägar som byggts i lägren snabbt eroderar.

Foto: Frederik Frisell/Sida Bild 1 av 4

Regnvatten löser upp marken kring de latriner som har byggts och avföring rinner ut i lägret. Det kan i sin tur leda till snabb spridning av magsjukdomar – särskilt de redan undernärda barnen riskerar att drabbas allvarligt.

Foto: Frederik Frisell/Sida Bild 2 av 4

Vägar som byggdes för bara några månader sedan ser redan ut att vara lastgamla. Tunga lastbilar med nödhjälp i kombination med regnen skapar stora problem.

Foto: Frederik Frisell/Sida Bild 3 av 4

Flyktingarna är beroende av utdelning av ris, bönor och andra torrvaror som måste tillagas över eld. I takt med att flyktingarna tvingats använda ved från skogarna kring lägret har stora ytor nu barlagts.

Foto: Frederik Frisell/Sida Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X