Annons
X
Annons
X

Monsterorder stoppade börsen

Stockholmsbörsen lamslogs på onsdagsmorgonen av en köporder på över 4,2 miljarder indexterminer. Ordens värde motsvarade 131 gånger Sveriges bruttonationalprodukt, och börsen vittnade om tekniska problem.

Den gigantiska ordern avser decemberterminen i OMXS30, ett värdepapper motsvarande en korg bestående av Stockholmsbörsens 30 största bolag, och där handeln har stor betydelse för den övergripande prisbildningen på börsen.

Ordern låg på köpsidan i orderboken och omfattade drygt 4,2 miljarder terminer, till ett styckpris på nästan 107 000 kronor. Det ger ett teoretiskt värde på 459 561 500 030 000 kronor, alltså knappt 460 biljoner kronor. Sveriges bruttonational produkt, som jämförelse, uppgick under 2011 till drygt 3 500 miljarder kronor.

- Det här visar bara att det kan gå riktigt bananas med maskiner, skriver en trader till SvD, och hänvisar till det växande inslaget av automatiserad värdepappershandel.

Annons
X

Enligt börsens presstalesman Carl Norell har ingen order av den storleken lags in i systemet. I stället handlar det om ett tolkningsfel som uppstått i börssystemet till följd av ett tekniskt fel. Ordern, skriver Norell i ett mejl, anullerades, men fortfarande kvarstår problem varför indexderivatmarknaden är stängd sedan strax före klockan 10 i förmiddags.

– Felsökning pågår och vi kommunicerar kontinuerligt uppdateringar till våra medlemmar, skriver Carl Norell.

På torsdagen är Stockholmsbörsens derivathandel öppen som vanligt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  • Arikeln uppdaterades 29/11 kl. 10.25
  Kolla in dagens vinnare - och förlorare http://bors-nliv.svd.se/index.php/overview
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X