Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Mons Kallentofts Mallorcafavoriter

Foto: Pär Olsson/Alamy

Fiskrestauranger med smakfullt dålig service och krogägare som döpt sin dotter efter ett dessertvin. Författaren Mons Kallentoft delar med sig av sina favoriter på Mallorca.

Text: SvD Perfect Guide - 16 juli 2019
Annons

La Casa del Sabor

I min senaste roman Se mig falla skildrar jag ett annat Palma, och ett annat Mallorca, än det alla turister möter. Bakgatorna, slumområdena, immigranterna och drogerna. Men också all den kraft som finns i dessa områden som aldrig ses eller besöks av semesterfirare. Tittar man bakom den putsade fasaden är Palma en underbar multikulturell stad, där man kan äta fantastisk mat från världens alla hörn. La Casa del Sabor är stadens bästa ecuadorianska restaurang och ligger i en klassisk arbetarstadsdel. Festa loss på friterad yuca, ris med kyckling, churrasco och njut i kapp med de hårt arbetande gästerna vid borden runt omkring.

Carrer de Joan Alcover, 5, Palma.

Ventuno Bar

Palmas bästa bar. Drivs av en italiensk familj, främst tre bröder, alla coola och snygga och med stor begåvning för krogbranschen. Baren ligger mitt i den gentrifierade stadsdelen Santa Catalina och det är mycket svenskar här. Men drinkarna är goda, sommaren lång och de små pizzorna goda. Härifrån svävar många på små lätta vita moln, vidare ut bland Palmanattens alla löften om easy living.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Carrer de Sant Magí, 60, Palma.

Bar Alaska

En riktig Palmainstitution mitt i stan på Plaça del Mercat, där du äter old school hamburgare gjorda på fläskfärs vid en vackert sliten och förzinkad bar. Drick kall öl till och se hur Palmabor av alla olika snitt passerar förbi, stannar till och slänger några ord med de slitna männen som sköter stället. Staden ville riva baren för några år sedan, ersätta den med något mer välpolerat och tjusigt. Men protester utbröt och Alaska finns fortfarande kvar. Må det aldrig försvinna.

Plaça del Mercat, 6A, Palma.

Es Raco d´en Teix

Foto: Alamy

Deiá kan vara vackraste platsen på jorden. Och det här är den bästa restaurangen. Sitt på terrassen, ät solid enstjärnig Michelinmat och njut av utsikten. Ägarnas dotter heter Yquem, döpt efter vinet, och till hennes ära brukar jag alltid beställa ett glas sött yquem till efterrätten. Dröj kvar, låt eftermiddagen bli kväll och glöm alla livets bekymmer samtidigt som du drar i dig dofterna från apelsinträden.

Carrer de Sa, Carrer Viña Vieja, 6, Deià.
esracodesteix.es

Sa Roqueta

Det här är Palmas absolut bästa fiskrestaurang. Kvaliteten på råvarorna är oklanderlig. Tony vet hur man väljer det bästa på marknaden och det finns bra viner om man kollar noga i kylen. Betryggande dyrt. Men gå inte hit och förvänta dig fjäskande service. Sa Roqueta är ett ställe där man arbetar sig till respekt som kund. Till exempel genom att veta hur gälarna på en lubina ska se ut när den är som bäst, och genom att beställa svindyra languster och ha koll på att de är godast friterade med vitlök. Världen borde ha fler krogar som Sa Roqueta, där man utövar meritokrati för gästerna.

Carrer de la Sirena, 11, Palma.

Foto: Pär Olsson/Alamy

Annons