Annons

”Monopolkramarna vinnare när telekompaketet fälldes”

De som har störst anledning att glädjas åt att telekompaketet föll i gårdagens omröstning i Europaparlamentet är inte de som vill ha frihet på internet utan de som värnar de gamla monopolen och som vill ha utrymme för att införa nya regler för att avstänga användare.

Det skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Publicerad

För det första föll, tills vidare, regler som tvingar fram ökad konkurrens och mångfald inom telekombranschen i sin helhet. Ett förslag som jag drivit igenom om att säkra konkurrens ända fram till hushållen för att man lättare ska kunna välja, och välja bort, teleoperatörer får därför vänta, liksom regler som tvingar fram ökad konkurrens i nätet som sådant.

Eva Britt Svensson och Erik Josefsson hävdar att avreglering istället gynnar de stora företagen och inte de enskilda konsumenterna och användarna. Det är lika fel som att hävda att den avreglering vi har sett ske på telekommarknaden de senaste 20 åren, i strid med vänsterpartiets statsocialism, inte har gynnat konsumenter och användare. Tvärtom har priser sjunkit, kapacitet ökat och nya tjänster vuxit fram i en takt som ingen hade trott vara möjligt. Det är detta som gjort Internet till ett under och ett informationsfrihetens mirakel. Den enskilde har blivit stark där monopolen tidigare dominerade. Med telekompaketet hade den enskilde blivit ännu starkare från igår, samtidigt som vi fått en grund för en ny utveckling av tjänster och möjligheter till nytta för oss alla som användare.

Annons
Annons
Annons
Annons