Annons
X
Annons
X

Monopol – 75 år i kapitalismens tjänst

1 200 kronor för Horngatan eller 8 000 kronor för Norrmalmstorg? Världens mest sålda sällskapsspel, Monopol, fyller 75 år i år och har sett likadant ut sedan starten. Periodvis har det beskyllts för att gå kapitalismens ärenden.

Monopol är världens mest sålda sällskapsspel. I år fyller det 75 år.
Monopol är världens mest sålda sällskapsspel. I år fyller det 75 år. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX, MARIA JÖRGEL ANDERSSON/SCANPIX

VÄRLDENS MEST SÅLDA SÄLLSKAPSSPEL FYLLER 75 ÅR

”Förflytta dig runt spelplanen medan du köper och säljer egendomar, bygger hus och hotell. Allt handlar om att göra affärer med stora pengar och bli rik fort – ända tills du äger allt!.” Så står det i beskrivningen av sällskapsspelet Monopol.

– Svårigheten är att läsa motståndaren, vilket som blir hans nästa drag och kunna dra nytta av det, säger Henrik Petersson, som är svensk mästare i Monopol sedan 2009.

Ett exempel på det är när motståndaren har köpt två gator av samma färg och behöver en tredje för att kunna bygga fastigheter, enligt Henrik Petersson.

Annons
X

– Då gäller det att med alla medel köpa den tredje tomten så att han inte hinner bygga. För den som lyckas bebygga sin mark först är oftast den som ligger bäst till.

Tjusningen med Monopol är att man använder en vald strategi samtidigt som man behöver lite tur också, enligt Henrik Petersson.

– Det är ett klassiskt affärsspel där spelplanen har sett likadan ut sedan starten. Själv har jag spelat det sedan jag var liten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Monopol släpptes 1935 av amerikanska Parker Brothers och kom till Sverige 1937. Populariteten kring spelet har pendlat genom decennierna, beroende på vilka vindar som blåst i samhället i övrigt. Exempelvis på 70-talet fanns det föräldrar som inte lät sina barn köpa det för att det var för kapitalistiskt, medan det idag är världens mest sålda sällskapsspel, enligt företaget Hasbro som saluför det.

  – Vi har gjort konsumentundersökningar som visar att Monopol är det i särklass mest populära sällskapsspelet i världen, säger Hanne Friis Olsen, varumärkeschef på Hasbro Nordic.

  För tre år sedan fick svenska folket rösta om ett nytt, nationellt Monopolspel där Stockholms gator byttes ut till städer i Sverige. Motsvarigheten till Norrmalmstorg, som är mest värt i ursprungsversionen, blev Umeå.

  Annons
  Annons
  X

  Monopol är världens mest sålda sällskapsspel. I år fyller det 75 år.

  Foto: JESSICA GOW/SCANPIX, MARIA JÖRGEL ANDERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X