Annons
X
Annons
X

”Mona Sahlins nya barbieklubb”

SOCIALDEMOKRATERNA | FÖRNYELSENS SVEDA OCH VÄRK

De gör inte vågen direkt. Ett snabbt svep över de s-märkta ledarsidornas reaktioner i går ger vid handen att mottagandet av Sahlins långtidsallians med miljöpartiet är svalt. Under rubriken ”Vänstern måste vara med” skriver Aftonbladet att exklusionen av vänsterpartiet är ”olycklig, rent av äventyrlig”. Dala-Demokraten ansluter sig och skriver att ”s+mp blir en förlorarduo.” I Värmlands Folkblad konstateras att Sahlin ”spelar högt” och ledarsidan ställer sig tveksam till om detta är särskilt klokt. Östran tvekar föga, utan kallar onsdagens utspel för ”galen tajming” och ”helt fel fokus” i dessa dagar av finanskris.

Den enda som verkar upplivad är Folkbladets Widar Andersson, vars ”politiska smaklökar vattnas”. Andersson menar därtill att Lars Ohlys förargelse är missriktad: ”Oppositionen kan mycket väl stärkas av att ett tydligt regeringsalternativ träder fram samtidigt som vänstern kan fortsätta att råskälla från sin kant”.

En kant att skälla från är väl föga trösterik om man hängivit sig åt regeringsfantasier, men Andersson har en poäng. Visst innebär de rödgröna förflyttningarna att vänsterpartiet kan ta ut svängarna mer än när man höll sig på mattan för att behaga s. Samtidigt gör det ingen stor skillnad. Vänstern har begränsade val efter 2010.

Annons
X

Vinner Alliansen igen förändras fältet på nytt. Vinner s intar man, tvärtemot vad Ohly har sagt, rollen som dörrmatta och ger stöd åt s+mp. Eller fäller man en sådan regering och bidrar till ett tumult, som få väljare lär belöna i långa loppet.

Den socialdemokratiska bloggosfären erbjuder mustigare negationer än ledarsidorna. Man ”kokar av upprördhet” och får en ”dålig smak i munnen”. Korkat, feltajmat, historiskt misstag är några av omdömena. En del tror på proteströster för att ”tvinga vår kära Mona att tänka till” medan andra frågar ”Vad i helvete har du skaffat för rådgivare, Mona?” I Örebro konstaterar lokalpolitikern Reza Javid att ”SAP har blivit Mona Sahlins nya barbieklubb”.

Konvulsionerna finns inte bara på gräsrotsnivå. I Aftonbladet (9/10) är flera VU-ledamöter kritiska och menar att Sahlin varken bett om eller fått något enigt grönt ljus från partiledningen. Missnöjet genomsyrar alla nivåer. Så jo, visst spelar Sahlin högt. På sina håll krävs redan en omröstning, vilket skulle bli besvärligt för henne. Enligt partiets stadgar räcker det att minst fem procent av partiets medlemmar önskar en sådan för att partistyrelsen ska vara skyldig att genomföra.

Sahlins drag är dock det första som kan kallas aktiv förberedelse inför den händelse att Sverigedemokraterna äntrar riksdagen 2010. Utan att nämna Sd har hon (kanske) skapat ett handlingsutrymme där hon med lock, pock och inkallelseorder kan försöka bryta upp Alliansen.

Allt hänger nu på hur Sahlin hanterar det interna missnöjet. Lyckas hon hålla rörelsen i schack så kan det bli ett stort steg på förnyelsens bana. Alliansen med mp innebär i praktiken att hon tvingar fram en metamorfos där s ger upp sin stolta självbild som ständigt och ensamt regerande parti. Det lär bli sveda och värk i den processen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X