Annons
X
Annons
X

Mona Sahlin vill helst glömma kommunismen

Lars Ohly, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, och Maria Wetterstrand, Miljöpartiet på Stockholms Central för att per tåg bege sig ut på Rödgrön valturné till mellersta Sverige.

Lars Ohly, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, och Maria Wetterstrand, Miljöpartiet på Stockholms Central för att per tåg bege sig ut på Rödgrön valturné till mellersta Sverige. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

dag, den 23 augusti,infaller den internationella minnesdagen för offren för kommunism, nazism och andra totalitära ideologier. I Stockholm högtidlighålls den med början kl 12 på Norrmalms torg. För att sörja de miljoner som mördades och de ännu fler som ”bara” förlorade sina liv.

Det är också en dag som ger plats åt glädje över demokratins seger och Europas fredliga återförening, och en möjlighet att visa solidaritet med dem som ännu lider under totalitära regimer förtryck.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag frågar folkpartiledaren Jan Björklund, som är huvudtalare på minnesdagen, varför den är så viktig.

  Annons
  X

  –Vi får aldrig glömma de fruktansvärda övergrepp som kommunismen och nazismen stod för under 1900-talet. Uppväxande generationer måste lära sig att demokratin aldrig är självklar.

  Minnesdagen äger rum i enlighet med tre internationella resolutioner (Europarådets parlamentariska församling 2006, OSSE:s parlamentariska församling 2009, Europaparlamentet 2009). Mot den bakgrunden borde det finnas en bred politisk uppslutning kring minnesdagen. Men icke.

  Miljöpartiet har tackat nej till att delta med något av språk- rören eller annan företrädare för partiet. Socialdemokraterna har i svarat alls. Mona Sahlins presssekreterare Anna Hellsén har fått mejl och telefon, men inte reagerat. När frågan om Mona Sahlin eller någon ville delta gick vidare till kansliet på Sveavägen 68 blev resultatet lika negativt. S valslogan är att ”vi kan inte vänta”, men det är uppenbarligen just vad de kan.

  Vänsterpartiet har av lätt- förklarliga skäl inte fått någon inbjudan. Det är fortfarande ett parti för kommunister. Det gäller även partiledaren. För några sedan gjorde Uppdrag granskning ett gräv på Lars Ohly. I Ekots lördagsintervju 24/1 2004 sade Ohly: ”För mig så handlar det om att vara trogen de ideal jag har varit trogen ända sedan jag blev politiskt aktiv i vänstern på 70- talet.”Typ det här:

  ”För mig är demokrati inte enbart demokratiska fri- och rättig- heter i form av mötesfrihet, yttrandefrihet, strejkrätt mm. Demokrati måste också innefatta avskaffandet av utsugningen och klassförtrycket. Med en mer fullständig syn på demokratin så blir det inte så enkelt längre att fördöma de socialistiska staterna som odemokratiska (Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983).

  ”Kuba är ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och ekonomisk rättvisa” (Dagens Politik 27/12 1996).

  Kommunismens brott mot mänskligheten är så löjliga att Ohly tycker att de kan raljeras med: ”Jag har ett lik i garderoben. Jag var nämligen medlem i folkpartiets ungdomsförbund en gång i tiden. Det tycker jag är mycket svårare att försvara än att jag kallar mig kommunist.” (AB 13/12 2003).

  Numera kallar sig inte Ohly längre kommunist men han har inte ändrat grunduppfattning. Idealen står fast.

  I dag angör de gröna språkrören och Mona Sahlin Norrköping och Eskilstuna. Det är ett bra tillfälle att fråga varför den internationella minnesdagen är så lättviktig att den kan negligeras. Och visst har de Lars Ohly med sig. Det är väl förklaringen till att största möjliga tystnad ska råda.

  Annons
  Annons
  X

  Lars Ohly, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, och Maria Wetterstrand, Miljöpartiet på Stockholms Central för att per tåg bege sig ut på Rödgrön valturné till mellersta Sverige.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X