Annons
X
Annons
X

Mona Sahlin: Regeringen är okunnig om bilindustrin

Volvo Personvagnar får nu stöd av Mona Sahlin (S), för att få sina lån från EIB. Sahlin anklagar regeringen för att vara okunnig om fordonsbranschens betydelse.
– Regeringen sitter med armarna i kors, och inget händer, säger Socialdemokraternas partiledare.

Samtidigt som uppgifterna om att Ford ska sälja Volvo Personvagnar till kinesiska Geely blir allt tydligare, träffade Mona Sahlin på fredagsmorgonen Volvos vd Stephen Odell. På agendan stod bland annat det utvecklingslån på 2 miljarder kronor som ett svårt ekonomiskt ansatt Volvo Personvagnar vill ha från Europeiska investeringsbanken (EIB), med staten som garant. Stephen Odell vill ändå inte säga att han genom Sahlin sätter press på regeringen i frågan.

– Men vi vill gärna att frågan om EIB lånen avslutas snabbt och för Volvo på ett positivt sätt. Men jag sätter inte press på regeringen, politiker sätter press på varandra, säger han till TT.

Regeringen i den flamländska delen av Belgien, där Volvo tillverkar sina bilar i Gent, har redan garanterat vanliga banklån på motsvarande två miljarder svenska kronor till Volvo Personvagnar.

Annons
X

Sahlin anser att den flamländska regeringens agerande är mer aktivt än den svenska, trots att regeringen ändå avsatt pengar till stöd för fordonsindustrin.

– Här har man avsatt 28 miljarder kronor för att stödja bilbranschen, och ännu har inte en krona betalats ut, säger hon till TT.

Hon oroar sig mycket för hur svenska underleverantörer ska klara bilkrisen. Redan nu letar bland andra Volvo delar utomlands till billigare priser.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Sverige är mycket mer beroende av fordonsindustrin än andra länder, och att då ha en regering som kanske är den minst aktiva i att rädda industrin är ett problem.

  Sahlin anser att det inte är riskfritt att stödja fordonsindustrin, men att det samtidigt kan vara mer riskfyllt att inte stödja den alls. Saab är ett av exemplen menar hon.

  – Här har inte regeringen utnyttjat de samarbetsmöjligheter som finns med branschen, för att samordna stödet i allt från forskning till pengar. Regeringen är okunnig om fordonsbranschens betydelse, säger hon.

  Lennart Kasvi

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X