Annons
X
Annons
X

Mona Sahlin redo för intern maktstrid

”Det var fel på vår politik” säger Mona Sahlin i den första SvD-intervjun efter katastrofvalet. Socialdemokraterna uppfattades som ett ”bidragsparti” och skattepolitiken har haft för mycket fokus på fördelning. S-ledaren tänker inte vänta på kriskommissionen för att peka ut riktningen för partiets politiska förnyelse. Det kommer att skapa interna konflikter, vilket Sahlin säger sig välkomna.

(uppdaterad)

Socialdemokraterna gjorde en usel valrörelse, men den var lyckad i ett avseende. Kampanjarbetare hade direktkontakt med betydligt fler väljare än i tidigare val. Den traditionella förklaringen att ”partiet inte nådde ut med sitt budskap” håller alltså inte. Vilket passar S-ledaren perfekt.

–Ja, jag tycker att det var fel på vår politik, säger Mona Sahlin.

Efter krav från bland andra SSU föreslog Mona Sahlin igår att det ska tillsättas en valberedning, fri att föreslå en helt ny partistyrelse.

Annons
X

Därmed öppnas locket till en diskussion om Sahlins egen ställning, och många ifrågasätter om hon får fortsätta. Men själv rustar hon sig för strid med delar av det egna partiet.

–Om vi ska föra en eftervalsdebatt och undvika konflikter, då kan vi lägga ner ambitionen att ha en eftervalsdebatt över huvud taget, säger Mona Sahlin.

Både politiken och personfrågorna ska alltså diskuteras, men hon kallar kritiken mot sin finansministerkandidat Thomas Östros för ”naiv på gränsen till dumhet”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det tänker jag säga till Morgan Johansson.

  I valrörelsen kallade Sahlin ofta ”de nya Moderaterna” för en pr-konstruktion, men medger nu att hon är imponerad av ärkefiendens förnyelsearbete.

  –Ja, det måste jag säga. De har ju lyckats vinna två val och när de har växt har de fått in nya personer, och lyckats föryngra och förnya sig. De har förändrat bilden av partiet, men också gjort förflyttningar i sakfrågor.

  Moderaternas metod var den här: först ett offentligt underkännande av den egna politiken, sedan politiska positionsförskjutningar mot mitten. Sahlin tillämpar nu det första ledet. Och det andra kan vara på väg: Mona Sahlin utlovar ett politiskt linjetal på förtroenderådet i början av december.

  –Jag tänker ta ansvaret som partiledare att peka vartåt jag vill att partiet ska gå.

  Men Fredrik Reinfeldt blev Moderatledare efter ett stort valnederlag och hade stor handlingsfrihet. Mona Sahlins situation är den motsatta: det var hon som ledde Socialdemokraterna i katastrofvalet.

  Därför upprepar hon att partiets problem är mycket äldre än hennes partiledarskap. Och att socialdemokratins kris är en europeisk företeelse.

  Thomas Östros har beskrivit skattepolitiken som ett problem, bland annat förslaget att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster. Östros har också öppnat för att partiet ska ompröva planerna på att återinföra förmögenhets- och fastighetsskatten.

  Partiledaren håller med honom, men säger också att hon också vill förändra partiets syn på skatterna som politiskt instrument.

  –För mycket av skattedebatten har handlat bara om fördelningspolitik, säger Sahlin.

  Och den egna näringspolitiken har enligt Sahlin, som själv varit biträdande näringsminister, blivit mycket omodern.

  –Har vi tänkt en ny näringspolitisk tanke på 20 år?

  En ny socialdemokratisk skatte- och näringspolitik måste enligt Mona Sahlin vara inriktad på att skapa nya jobb, nya företag och ökad tillväxt. Dessutom måste den leda till större social rörlighet, alltså ökade möjligheter för människor att göra klassresor, och förbättra sina ekonomiska livsvillkor.

  Och den socialdemokratiska diskussionen om välfärden har handlat för mycket om huruvida den utförs i privat eller offentlig regi. I stället vill Mona Sahlin att den nya S-politiken ska vara inriktad på medborgarnas rättigheter när de utnyttjar välfärden.

  Mona Sahlin hänger upp sina planer på förnyelse på ett antal siffror. Särskilt det faktum att Socialdemokraterna klart slog Moderaterna bland väljare som var arbetslösa och sjuka, men förlorade stort i gruppen ”arbetande svenskar”.

  Upplever du att ni i väljarnas ögon blev det ”bidragsparti” som motståndarna talar om?

  –Jag hatar det uttrycket, men ja.

  Mona Sahlin säger att partiet även i framtiden måste ha en politik för arbetslösa och sjuka, men också för ”när livet funkar”. För de svenskar som jobbar, har hyggliga löner och kanske bor i hus.

  –De hörde inte att vi pratade om dem, säger Mona Sahlin.

  Socialdemokraternas usla valrörelse förresten. De flesta partivänner, även Sahlinkritiker, säger att partiledaren gjorde en strålande sista vecka.

  Hur orkade hon, efter all motvind, och när allt redan pekade på ett historiskt dåligt valresultat?

  –Har jag inte alltid varit så’n? När det är riktigt jävligt och svårt, då är jag som starkast.

  Tror du att valberedningen föreslår dig som partiordförande?

  –Du, det får du fråga valberedningen om.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X