Mona Sahlin: Ny färdriktning för Sverige

Allt fler ser nu vilka effekter regeringen Reinfeldts politik har i människors vardag. Först genomfördes orättvisor moderaterna själva kallade ”brutala”, som slog hårt mot sjuka, arbetslösa och pensionärer. Sedan skulle det enligt Reinfeldt vända, och bli ”välfärdens tur”. Idag hotas både kvaliteten och jobben i välfärden. Nu ökar arbetslösheten i rasande takt, överskott vänds i underskott i de offentliga finanserna, och utanförskapet växer. Tvärtemot vad den blå alliansen lovade väljarna 2006.

Under strecket
Publicerad
Annons

Genom att inte nyttja möjligheterna som gavs under högkonjunkturen, och genom att avstå från att rusta för sämre tider så missar regeringen nu möjligheten att vända krisen. Det gör oss socialdemokrater upprörda för Sveriges skull, men inte uppgivna. Det stärker tvärtom vår övertygelse om behovet av förändring. Vi misstror regeringen, men tror på Sverige. Efter halva mandatperioden har vi socialdemokrater också gjort stora delar av den egna hemläxa väljarna gav oss i förra valet: byt ledarskap i partiet; modernisera politikens innehåll; och lägg den gamla idén att socialdemokraterna alltid ska regera ensamma på hyllan.

De socialdemokratiska rådslagen har på olika sätt engagerat 450 000 människor i Sverige, också utanför vårt parti. Vi har under två år i opposition omprövat vår egen politik, område för område, i jakt på sådant som kan förbättras. När vi samlas till kongress i höst tar vi det sista steget och mejslar ut en socialdemokratisk politik för att möta 2010-talets utmaningar. Utmaningarna är som störst när det handlar om jobben, klimatet och välfärden.

Annons
Annons
Annons