Annons
X
Annons
X

Mona Sahlin höll tal i Almedalen

Satsningar på förskolan, inget medlemskap i Nato och inget samarbete med Sverigedemokraterna – det var några av löftena i Mona Sahlins tal i Almedeln på torsdagskvällen. SvD.se rapporterade direkt.

Det hörs vuvuzelor från publiken även inför talet i Almedalen – precis som vid torgmötet tidigare idag.

– Jag vill börja så här: varför ska vi bry oss om varandra? Vad är de för vits med omtanke och solidaritet? Vi som svarar att det här är de viktigaste värderingarna måste också fundera på hur samhället ska se ut, inleder Mona Sahlin kvällens tal.

Just solidaritet och välfärd är två ord som hon återkommit till flera gånger tidigare idag – både på torgmötet och dagens presskonferensen.

Annons
X

– Tillsammans når vi så oändligt mycket längre än om var och en sköter sitt. Valet handlar inte om en enskild skattesats eller ett enskilt bidrag, det handlar om vilket land vi vill ha i framtiden, säger hon.

Det är idag 73 dagar kvar till valet, och när Mona Sahlin lovar att kämpa för en rödgrön regering uppbrister publiken i applåder.

Socialdemokrater som Thomas Östros och Thomas Bodström har båda läst på komvux – ett bevis enligt Mona Sahlin på hur bra Sverige är. Hon tackar också både Ingvar Carlsson och Lisbeth Palme som båda sitter i publiken.

– Alla ska ha frihet att bli den han eller hon är eller vill bli.

– Jag vill öka den sociala rörligheten i Sverige. Jag vill att vi håller ihop Sverige. Jag hatar verkligen den över- och underordning som blir resultatet när klyftorna ökar, säger Mona Sahlin.

I talet målar hon upp en bild av det solidariska Sverige som hon vill se – ett modern, solidariskt och smart Sverige.

– Majoriteten av befolkningen får tillbaka mer av välfärden än de betalar in i skatt. Det tycker jag är häftigt.

Sahlin tar upp kostnader som samhället står för: 83 000 kronor per år för en elev i grundskolan, 92 000 kronor per år för en elev på gymnasiet och 509 000 kronor per år för en särskild plats i äldreboende.

– Välj den svenska modellen: det är den som gjort det här möjligt, säger hon.

Mona Sahlin kritiserar den borgerliga regeringen för att stå för en politik med ”vip-rum och gräddfiler”.

– En ny lag gör det möjligt att gå förbi alla i kön på sjukhuset. En ny lag gör det möjligt att sälja universitetssjukhus där vår forskning bedrivs, säger Sahlin.

Sahlin ställer frågan vad regeringen vill med de här förändringarna. Svaret blir att regeringen vill sänka skatten för de rika.

– Idag 2010 hänvisas cancersjuka till socialbidrag, säger hon.

Hon anklagar också regeringen för att straffbeskatta pensionärer – en politik som enligt S sätter generationer mot generationer. Dessutom kritiseras regeringen för att pressa ner dagens löner och för att föra en politik som missgynnar kvinnor.

– Vad leder den här politiken? Jag säger: den leder bakåt. Men vi ska resa framåt. Jag säger tre ord: nu räcker det, säger Sahlin och möts av applåder.

Enligt Sahlin leder regeringens politik bort från ett solidariskt land – bort från det som skapar social rörlighet.

– När vi blickar tillbaka om några år kan vi säga att det var i valet 2010 som det avgörande valet gjordet. Därför säger jag: det här är ett ödesval, säger Mona Sahlin.

S-ledaren vill ingjuta hopp och säger att en förändring är möjlig i valet den 19 september.

– Vi kan forma ett modernt och framtidsinriktat land. Den 19 september ligger vakten hos väljarna, säger hon och fortsätter:

– Fyra år i rad har jag stått i Almedalen och pratat. Jag kommer gärna tillbaka nästa år, men då vill jag redovisa resultat efter ett år med en ny regering tillsammans med Lars, Maria och Peter, säger hon samtidigt som V-ledaren och MP-språkrören reser på sig.

Hon räknar upp vad en rödgrön regering vill: skapa nya jobb, satsa på funktionhindrade, på en ny miljöpolitik och på välfärdssatsningar.

– Jag vill stå här om ett år och säga till både röda och gröna ungdomar, och alla andra, att aktivitetsförbudet är borta. Istället pågår en rivstart för att få bort ungdomsarbetslösheten.

– För vet ni, ungdomsarbetslösheten är ingen synvilla, säger hon.

Sahlin lovar också att ta bort ”klyftan på skatten mellan pension och lön” och ”stupstocken inom sjukförsäkringen”.

– Vi, en rödgrön regering, kommer också att ha sänkt a-kassan. Ingen ska betala mer än 80 kronor i månaden, lovar Sahlin.

– Vi rödgröna lovar också att säga som det här: om vi ska ha ett framgångsrikt Sverige måste alla bidra med skatten. Det gäller framförallt oss med höga löner.

Hon kritiserar också regeringens besked idag om ytterligare tre miljarder kronor i ett tillfälligt bidrag till kommunerna 2011 och drygt sex miljarder till skolan - ett förslag som presenterades av regeringen idag.

– Idag har jag presenterat vår socialdemokratiska vision om hur vi vill förändra förskolan. Vi vill ha mer personal och vill att alla barn ska ha rätt till barnomsorg 30 timmar i veckan.

– Barn ska inte straffas för att deras föräldrar blir arbetslösa, eller för att de får ett syskon.

Sahlin lovar också att ”alltid sätta investeringar i välfärden före sänkta skatter”.

– Det här valet kommer att handla om välfärden, men också om miljöpolitik. Det är här vi rödgröna är som starkast, eftersom vi kompletterar varandra, säger Sahlin.

Hon anklagar regeringen för att ha fört en ”särintressepolitik” – bland annat när det gäller ett avskaffande av skatten på handelsgödsel, trots att remissinstanser sade nej.

– Det är Centerpartiets särintresse, säger hon.

FP anklagas för att ha Nato som särintresse och Moderaterna för att vara överhetens särintresseparti – en tydlig anspelning på Fredrik Reinfeldts tal i söndags då han sade att ett ansvarsfullt parti inte tar hänsyn till särintressen.

– Det spelar ingen roll om det sitter nya eller gamla moderater i regeringen, problemet är att det sitter moderater i regeringen.

Ytterligare en anspelning på Reinfeldts tal är när Sahlin säger att det är de rödgröna som står för allmänintresset.

Hon tar också upp före utrikesminister Jan Eliasson, som sitter i publiken och som blivit utsedd till ansvarig inom FN för milleniemålen.

– Han utsågs till det samtidigt som Carl Bildt drogs in i en förundersökning om Lundin Oil i Sudan, säger Sahlin.

Löften i talet är att Sverige inte ska gå med i Nato och att en rödgrön regering ska arbeta för en kärnvapenfri värld. Dessutom lovar hon att ”ta ledartröjan” när det klimatpolitiken internationellt.

– Det krävs mer politik, inte mindre. Det krävs fler gemensamma beslut, inte färre. Det står vi för.

Enligt Sahlin öppnar ökade klyftor i samhället till en öppning för främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna.

– Vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Sahlin och får applåder.

Avslutningsvis säger Sahlin att vägvalet nu är tydligt.

– Den 19 september ska vi har en modern rödgrön regering. Lycka till, säger hon.

Texten uppdateras fortlöpande

Torsdag, Socialdemokraternas dag

Onsdag, Centerpartiets dag

Tisdag, Folkpartiets dag

Måndag, Vänsterpartiets dag

Söndag, Moderaternas dag

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X